Explozii lângă un aeroport militar din Belarus. Ucraina susține că locul a fost folosit de ruși pentru atacuri

Explozii lângă un aeroport militar din Belarus. Ucraina susține că locul a fost folosit de ruși pentru atacuri

Mai multe explozii au fost raportate într-o zonă din Belarus, în apropierea unui aeroport militar despre care autoritățile ucrainene spun că a fost folosit de aviația rusă pentru a ataca teritoriul ucrainean.

Explozii în Belarus, la doar câteva zile după atacul din Crimeea

Canalele de telegram Belaruski Hayun și Flagshtok au citat martori pe 11 august, care au declarat că cel puțin opt explozii au fost auzite și au fost văzute flash-uri în apropierea aeroportului militar Zyabrauka din regiunea sud-estică Homel din Belarus în cursul nopții. Baza se află la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Ucraina.

Ministerul belarus al Apărării a precizat într-o declarație că, la ora 23.00, pe 10 august, motorul unui vehicul militar a luat foc și „au fost întreprinse măsuri pentru stingerea incendiului”, adăugând că nu au existat victime.

Incidentul a avut loc în urma unei serii de explozii la o bază aeriană rusă din regiunea ucraineană ocupată Crimeea, care a distrus cel puțin nouă avioane militare rusești.

Kievul nu a revendicat public responsabilitatea pentru atac. Ministerul rus al Apărării a negat că baza Saky din Crimeea a fost atacată, punând exploziile pe seama unei „încălcări a cerințelor de securitate la incendiu”.

Baza ar fi fost folosită de ruși pentru atacuri în Ucraina

Oficialii ucraineni susțin că baza Zyabrauka din Belarus a fost folosită de aviația rusă în timpul războiului neprovocat al Moscovei împotriva Ucrainei, care a fost lansat în februarie. Luna trecută, armata a declarat că Rusia a bazat sistemele mobile de rachete Iskander-M și S-400 pe aeroportul din Belarus, folosindu-le pentru a lovi Ucraina.

11 august marchează ultima zi a exercițiilor militare ale forțelor aeriene din Belarus, care au început la 9 august. Autoritățile belaruse au declarat săptămâna aceasta că a doua fază a exercițiilor va avea loc în perioada 22-25 august în baza de antrenament militar Ashuluk din sud-vestul Rusiei, în apropiere de granița cu Kazahstan.

Conducătorul autoritar al Belarusului, Lukașenko, a susținut în mod deschis invazia Rusiei în Ucraina. Deși trupele belaruse nu au luat parte la invazie, Minskul a permis armatei ruse să folosească teritoriul țării pentru a intra în Ucraina și a bombarda orașele ucrainene.