Belarus a intrat în incapacitate de plată, susține Agenția de rating Moody’s

Belarus a intrat în incapacitate de plată, susține Agenția de rating Moody's

Belarus a intrat în incapacitate de plată, a anunțat, vineri, agenția de rating Moody’s, citată de jurnaliștii de la Meduza. Termenul la care țara lui Alexandr Lukașenko a trebuit să plătească 22,9 milioane de dolari pentru eurobonduri Belarus-27 a expirat miercuri, 13 iulie. Ministerul de Finanțe de la Minsk a efectuat plata în moneda națională – rubla belarusă -, motiv pentru care deținătorii de obligațiuni nu au putut primi plățile, mai spun analiștii.

Țara condusă de Lukașenko, în incapacitate de plată

Potrivit Agenției internaționae de rating Moody’s, „plata în ruble a datoriilor în monedă străină constituie intrarea în incapacitate de plată”. Anterior, guvernul de la Minsk promisese, la sfârșitul lunii iunie, că își va îndeplini în ruble obligațiile privind datoriile externe ce rezultă din eurobonduri printr-un cont la Belarusbank, urmând exemplul Rusiei.

Experții Moodyʼs susțin că Belarus nu a îndeplinit obligațiile datoriei externe. Miercuri, 13 iulie, a expirat perioada de grație, timp în care țara a trebuit să plătească 22,9 milioane de dolari pentru euroobligațiunile Belarus-27. Ministerul de Finanțe a transferat suma în ruble belaruse într-un cont special la Belarusbank, oferind agentului de plată să retragă independent fonduri din acest cont și să plătească investitorilor. Săptămâna trecută, Citigroup și Citibank au refuzat să acționeze ca agenți pentru euroobligațiunile belaruse.

Lovitură pentru regimul de la Minsk

Joi, 7 iulie, agentul de plată Fitch a retrogradat ratingul de nerambursare pe termen lung în valută al Belarusului la „C”, pentru că plata în monedă națională „contravine documentației obligațiunilor, care nu permite decontarea în monede alternative”. De asemenea, agenția a avertizat că, dacă plățile pentru euroobondurile Belarus-27 nu sunt efectuate în conformitate cu termenii inițiali până miercuri, 13 iulie, atunci Fitch va retrograda IDR-ul Belarusului laRD (Restricted Default) și ratingul la „D”.

Ministerul de Finanțe al Belarusului susține că situația este forțată și caută succesori pentru aceste organizații. Mai mult, guvernul de la Minsk a acuzat Fitch că este subiectivă: „Esența problemei constă în faptul că sistemele occidentale de decontare și compensare, din cauza sancțiunilor impuse de UE și SUA, nu își pot îndeplini în totalitate obligațiile de a transfera fonduri către deținătorii de euroobligațiuni belaruse”.

Rusia a pățit la fel

La 22 iunie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de stabilire a unei noi proceduri temporare de plată a datoriei externe a Rusiei în ruble. Cinci zile mai târziu, Moody’s a raportat neplata Rusiei la euroobligațiuni, pentru prima dată din 1918. Însă, Ministerul de Finanțe al Federației Ruse a declarat că toate obligațiile privind datoria externă au fost îndeplinite în totalitate. Departamentul a dat vina pe plățile care nu au ajuns la deținătorii sistemelor internaționale de decontare și compensare.