Evoluția umană, în timp: din ce în ce mai mulți oameni au această arteră suplimentară
Schimbările subtile din anatomia umană demonstrează cât de imprevizibilă poate fi evoluția noastră, ca specie.
Cercetătorii au descoperit că oamenii au tendința de a dezvolta o nouă arteră de sânge.
Deși aceasta obișnuia să dispărăînainte ca noi să ne naștem, se pare că acest lucru s-a schimbat, în ultimii ani, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Flinders și de la Universitatea din Adelaide din Australia.
Asta înseamnă că acum există mai mulți adulți ca niciodată care au o arteră de sânge în plus, la încheietura mâinii.
„Încă din secolul al XVIII-lea, anatomiștii au studiat prevalența acestei artere la adulți, iar studiul nostru arată că aceasta crește în mod clar”, a spus Teghan Lucas, anatomistul de la Universitatea Flinders, în 2020.
„Prevalența a fost de aproximativ 10% la persoanele născute la mijlocul anilor 1880, comparativ cu 30% la cei născuți la sfârșitul secolului al XX-lea, deci aceasta este o creștere semnificativă într-o perioadă destul de scurtă de timp, când vine vorba despre evoluție”.
Artera mediană se formează încă din uter
Artera mediană se formează destul de timpuriu și are ca rol principal transportul sângelui în centrul mâinii.
La aproximativ opt săptămâni, ea regresează, de obicei, lăsând această sarcină altor două vase, arterele radiale și arterele ulnare.
Anatomiștii știu de ceva timp că această dispariție a arterei mediane nu este o garanție. În unele cazuri, ea mai rămâne încă o lună.
Pentru a compara prevalența acestui canal de sânge, Lucas și colegii Maciej Henneberg și Jaliya Kumaratilake, de la Universitatea din Adelaide, au examinat 80 de membre de cadavre.
Faptul că artera pare să fie de trei ori mai comună la adulții de astăzi decât la cei de acum mai bine de un secol este o descoperire uluitoare care sugerează că selecția naturală îi favorizează pe cei care o păstrează.
„Această creștere ar fi putut rezulta din mutații ale genelor implicate în dezvoltarea arterei mediane”, a spus Lucas.
Ne-am putea imagina că a avea o arteră mediană persistentă ar putea oferi degetelor dibăcie sau putere antebrațelor. Cu toate acestea, a avea așa ceva ne expune la un risc mai mare la sindromul tunelui carpian, o afecțiune incomodă care ne face mai puțin capabili să ne folosim mâinile.