20 dec. 2022 | 12:33

Eva Kaili recunoaște implicarea în corupția din Parlamentul European. Ce a dezvăluit despre banii primiți de la Qatar

ULTIMA ORĂ
Eva Kaili recunoaște implicarea în corupția din Parlamentul European. Ce a dezvăluit despre banii primiți de la Qatar

Eurodeputata elenă Eva Kaili, demisă din funcţia de vicepreşedintă a Parlamentului European pentru implicarea în scandalul de corupție Qatargate, a recunoscut în faţa judecătorului belgian care instrumentează cazul că i-a dat instrucţiuni tatălui ei să scoată de la domiciliu o mare sumă de bani în numerar.

Eva Kaili și-a recunoscut implicarea în Qatargate

Potrivit ziarului belgian Le Soir, care a avut acces la mandatul de arestare emis vineri, 9 decembrie, de către judecătorul de instrucţie, social-democrata elenă Eva Kaili şi-a recunoscut parţial participarea la complotul Qatargate, „dat fiind că a dat instrucţiuni tatălui ei să ascundă banii”.

Fosta prezentatoare TV (44 de ani) a mai declarat că era la curent cu activitatea pe care o desfăşurau soţul ei, italianul Francesco Giorgi, și fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, care apare drept „creierul” scandalului de influenţă. Totodată, Kaili a confirmat că valizele cu bancnote treceau prin apartamentul acestuia din Bruxelles.

Polițiștii belgieni l-au surprins pe tatăl lui Kaili într-un hotel din Bruxelles, având asupra sa o valiză plină cu bani. Împrejurarea le-a permis să acţioneze urgent, în ciuda imunităţii parlamentare de care se bucura politiciana elenă, fiind vorba de un flagrant delict.

Fosta vicepreședintă a PE se află în spatele gratiilor

Eva Kaili, care se află în închisoarea Haren (de la periferia orașului), va apărea, joi, în faţa unui tribunal de corecţie de primă instanţă din Bruxelles, care va decide dacă eurodeputata va rămâne în spatele gratiilor sau va fi eliberată, cu sau fără condiţii.

Anterior, Francesco Giorgi (35 de ani), iubitul fostei vicepreședinte a PE, şi-a recunoscut implicarea în scandalul de luare de mită din Parlamentul European şi l-a indicat pe ex-europarlamentarul italian Pier Antonio Panzeri drept „creierul” operațiunii. Oamenii legii au confiscat de la domiciliul lui Panzieri, pus şi el sub acuzare şi aflat la închisoare, 700.000 de euro. Familia lui a fost reţinută în Italia.

Telefoanele familiei Panzeri au fost ascultate

În urma interceptărilor telefonice ale familiei Panzeri, anchetatorii au aflat că soția și fiica au călătorit în Maroc, pentru a primi „produse” de la însuşi Abderrahim Atmoun, ambasadorul Marocului în Polonia.

Mandatul de arestare pe numele lui Kaili arată că aceasta a încercat să-l avertizeze pe Pier Antonio Panzeri despre situația, după ce soțul ei fusese reținut. Totodată, a vrut să-i atenționeze pe doi europarlamentari, ale căror nume nu sunt menţionate în document, susțin jurnaliștii belgieni.