Ești angajat? Uite cum e posibil să fii victima unui abuz grosolan, chiar în țara ta

Ești angajat? Uite cum e posibil să fii victima unui abuz grosolan, chiar în țara ta

Nu de puține ori auzim în jurul nostru cum oamenii, angajați ai anumitor societăți, se plâng de faptul că angajatorii nu le oferă acces la evidența orelor de muncă prestate zilnic, pe care aceștia din urmă o țin, conform legislației în vigoare. Indiferent de motivele pentru care această situație are loc, angajații trebuie să-și cunoască drepturile, pentru a nu cădea victimele unor abuzuri de nepermis pe piața muncii unui stat european, în acest secol.

Ei bine, „pentru salariații care lucrează de la domiciliu, cei care prestează în regim de telemuncă, cei care au inserată o clauză de mobilitate în contractul de muncă și cei care lucrează pentru o microîntreprindere, angajatorul ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia.

Pentru salariații care prestează activitatea în baza unui contract de muncă clasic, deci nu se încadrează în categoriile amintite anterior, angajatorul stabilește modul în care va ține această evidență”, explică avocatnet.ro.

Ce trebuie să știi ca angajat, mai exact

Conform explicațiilor specialiștilor, angajatorul nu poate „ține secret” modul de evidențiere a timpului de muncă în nicio situație, însă rămâne problema accesului salariaților la această evidență, fără a solicita în mod expres consultarea ei, ori de câte ori este nevoie, pentru a se asigura că evidența reflectă realitatea.

„Atât în cazul în care modul de evidențiere este stabilit prin regulamentul intern și la nivel de unitate nu există nici sindicat, nici reprezentanți aleși ai salariaților, cât și în cazul în care a avut loc consultarea prevăzută de art. 241 din Codul muncii, iar salariatul constată că-i sunt încălcate drepturile ori unele dispoziții sunt nelegale, se poate adresa angajatorului și ulterior instanței competente, deci sunt prevăzute soluțiile și în astfel de situații”, mai precizează sursa citată.