14 sept. 2022 | 11:05

Este important să-ți faci pașii zilnici, dar nu contează doar cantitatea: ce arată ultimele studii

ACTUALITATE
Este important să-ți faci pașii zilnici, dar nu contează doar cantitatea: ce arată ultimele studii

Nu contează doar numărul de pași pe care îi faci într-o zi. Este vorba și despre ritmul în care faci pașii, potrivit unor noi cercetări.

La aproape 80.000 de adulți cu trackere purtabile – una dintre cele mai mari analize până în prezent – ​​cercetătorii au descoperit că cei care merg într-un ritm mai rapid prezintă, de asemenea, semne de îmbunătățire a rezultatelor sănătății.

Ținta zilnică de 10.000 de pași a devenit o senzație globală în ultimii ani, dar se bazează pe dovezi surprinzător de puține. În ultimii ani, oamenii de știință au încercat să testeze obiectivul, pentru a vedea dacă sugestia populară privind sănătatea este, de fapt, la îndemână. Unele cercetări au descoperit că, după aproximativ 6.000 de pași, beneficiile pentru sănătate ale mersului zilnic se reduc treptat. Alte cercetări, totuși, sugerează că fiecare pas suplimentar contează.

Cât de mult contează pașii zilnici

Acum, mai este un factor de luat în considerare: viteza ta. În două noi studii pe aproape 78.500 de participanți, cercetătorii din Regatul Unit au arătat dovezi puternice că ritmul de mers al unei persoane contează.

Astfel, cei care au mers în mod regulat într-un ritm mai rapid sau cu intensitate mai mare uneori pe parcursul zilei au arătat un risc mai scăzut de apariție a demenței, precum și un risc mai scăzut de mortalitate de orice cauză, cancer și boli cardiovasculare, comparativ cu cei care au mers mai încet.

În studiul privind demența, cercetătorii au descoperit că numărul optim de intensitate în grupul lor de participanți a fost de 112 pași pe minut, în medie, timp de 30 de minute (nu neapărat consecutive) în fiecare zi.

Rezultatele provin din două studii pe populație care au avut loc pe parcursul a doi ani. Fiecare s-a bazat pe participanți adulți cu vârsta cuprinsă între 40 și 79 de ani, dar unul s-a concentrat pe cancer și boli cardiovasculare, în timp ce celălalt s-a axat pe demență. Șapte ani mai târziu, aceste date au fost verificate din nou.

Ambele studii sunt pur observaționale, ceea ce înseamnă că nu ne pot spune despre cauză sau efect. Acestea fiind spuse, acestea sunt unele dintre primele și cele mai mari studii care analizează viteza de mers, în raport cu rezultatele asupra sănătății unei persoane.

Similar cu studiile anterioare, concluziile ambelor lucrări sugerează că cu cât o persoană face mai mulți pași într-o zi, cu atât este mai bine pentru rezultatele sale de sănătate.