19 oct. 2022 | 16:54

Erdogan și Putin au bătut palma. Turcia devine noul „nod de gaze” al Rusiei

ULTIMA ORĂ
Erdogan și Putin au bătut palma. Turcia devine noul „nod de gaze” al Rusiei

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat, miercuri, 19 octombrie, că a convenit cu omologul rus Vladimir Putin să creeze un „nod de gaze” în Turcia. În timpul unui discurs adresat parlamentului de la Ankara, liderul turc l-a citat pe șeful de la Kremlin, spunând că Europa ar putea să-și obțină aprovizionarea cu gaze de la hub-ul din Turcia, în timp ce aprovizionarea Europei a fost întreruptă de sancțiunile legate de Ucraina și de avariile la conductele Nord Stream.

Erdogan și Putin s-au înțeles în privința gazului livrat în Europa

Săptămâna trecută, în cadrul summitului din Kazahstan, cei doi președinți au discutat despre crearea unui centru de gaze: „Turcia s-a dovedit a fi cea mai fiabilă rută pentru livrări, chiar și în Europa”, a spus atunci Vladimir Putin. Pe viitor, a adăugat liderul rus, dacă gazoductele Nord Stream nu vor fi operaţionale, Rusia ar putea redirecţiona gazele către Turcia şi „să creeze cel mai mare hub al gazelor pentru Europa în Turcia. Asta, desigur, dacă partenerii noştri sunt interesaţi. Şi dacă va fi rentabil economic, evident”.

Turcia va fi noul hub de gaze al Rusiei

Vladimir Putin a propus ideea de a exporta mai mult gaz rusesc prin conducta TurkStream, care trece pe sub Marea Neagră, după ce livrările de gaze către Germania, prin conducta Nord Stream din Marea Baltică, au fost oprite.

Prețurile gazelor au crescut vertiginos, de când armata rusă a invadat Ucraina, iar Uniunea Europeană s-a chinuit să găsească surse alternative de energie, după ce Kremlinul a decis să-și reducă livrările din cauza sancțiunilor occidentale, relatează The Moscow Times.

După anunțarea acestui proiect, analiștii din domeniul energiei au pus la îndoială probabilitatea ca propunerea de a transporta gaze către Europa prin Turcia să demareze. Liderii europeni au criticat fiabilitatea Rusiei ca furnizor de energie, numind reducerile de gaze naturale o încercare politică de a-i diviza în privința sprijinului lor pentru Ucraina.

Ankara a căutat să echilibreze relațiile dintre Kiev și Moscova

Turcia, membră NATO, are relații strânse atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, Erdogan căutând să echilibreze situația în timpul conflictului. Totuși, a criticat Moscova pentru „operațiunea militară specială”, în timp ce livra Kievului drone armate.

Alături de ONU, Turcia a intermediat acordul din iulie pentru a debloca exporturile de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră, fiind singurul progres diplomatic semnificativ în disputa de peste șapte luni începută de Putin la 24 februarie. Relațiile Ankarei cu Moscova sunt complexe, cele două națiuni cooperând strâns în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, dar rămân în contradicție pe teme precum conflictele din Siria, Libia și Azerbaidjan.