Erdogan mobilizează armata din cauza SUA: „Ameninţă pacea şi stabilitatea”

Erdogan mobilizează armata din cauza SUA: „Ameninţă pacea şi stabilitatea”

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia îşi va consolida prezenţa militară în nordul Ciprului, după ce Statele Unite au ridicat restricţiile comerciale din domeniul apărării pentru guvernul de la Nicosia. Într-un interviu pentru postul de televiziune CNN Turk, liderul de la Ankara a spus că ridicarea restricţiilor este „inexplicabilă în ceea ce priveşte conţinutul şi calendarul”.

Turcia este supărată pe SUA

La începutul lunii septembrie, Departamentul de Stat al SUA a precizat că Antony Blinken a ridicat restricţiile comerciale în domeniul apărării pentru Cipru, pentru anul fiscal 2023. Dar Turcia nu este de acord cu această decizie, avertizând Washingtonul că nu a făcut decât să contribuie la o cursă a înarmării pe insulă.

„Statele Unite, care ignoră şi chiar încurajează paşii duo-ului greco-cipriot, factor care ameninţă pacea şi stabilitatea în Mediterana de est, vor contribui la o cursă a înarmării pe insulă cu această măsură”, a explicat preşedintele Erdogan.

Amenințările lui Erdogan au venit chiar dacă Turcia a invadat Cipru în 1974 și încă menține trupe în nordul insulei membre UE, încălcând legea și ordinea internațională.

„Să rămânem pe margine? Nu putem”, a spus acesta, adăugând că Turcia are deja 40.000 de soldaţi în Cipru şi că îşi va consolida prezenţa militară cu arme terestre, navale, aeriene, muniţie şi vehicule.

„Toţi trebuie să ştie că această decizie recentă nu va rămâne fără răspuns şi că vor fi luate toate măsurile de precauţie pentru securitatea turcilor ciprioţi”, a semnalat liderul de la Ankara.

Tensiuni mari din cauza insulei Cipru

Cipru a fost divizat în urma unei invazii a turcilor în 1974, declanşată de o lovitură de stat de scurtă durată, inspirată de greci. De atunci, insula a fost condusă de o administrație cipriot-elenă din sud, pe care Ankara nu o acceptă. Regimul separatist din nord este recunoscut doar de Turcia.

Erdogan a mai spus că va fi nevoie de mult timp pentru ca „TRNC” să fie recunoscută ca țară. Potrivit președintelui, trebuie să se stabilească drepturi egale pentru ciprioții turci, iar acest lucru revine Consiliului de Securitate al ONU.

Criticând în continuare Națiunile Unite, Erdogan a subliniat că Organizația nu a făcut niciun pas pentru a stabili egalitatea suverană a poporului cipriot turc: „Dacă ONU nu poate face acest lucru, membrii săi pot stabili drepturile [ciprioților turci] prin recunoașterea „TRNC”.

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a determinat și certificat în fața Congresului că Republica Cipru a îndeplinit condițiile necesare în domeniul apărării pentru anul fiscal 2023. Respectarea condițiilor este evaluată anual.

Etichete: