Embargo asupra petrolului rusesc. Declarațiile făcute de șefa Comisiei Europene, după discuția cu Viktor Orban
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit, luni, că s-au înregistrat anumite „progrese” după o întâlnire cu premierul ungar Viktor Orban pe tema „securității energetice”, în timp ce guvernul de la Budapesta blochează un embargo propus de UE asupra petrolului rusesc. Întâlnirea celor doi lideri europeni a „ajutat” la clarificarea unor puncte privind „sancțiunile și securitatea energetică” pentru Ungaria, a explicat președintele CE.
Ursula von der Leyen cere embargo asupra petrolului rusesc
De curând, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a acuzat țările din Uniunea Europeană care refuză să aprobe un embargo asupra petrolului rusesc că sunt „complice la crimele de război” din Ucraina. Oficialul de la Kiev a spus asta după ce Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a respins propunerea Comisiei Europene privind interzicerea combustibilului Federației Ruse. Acum, von der Leyen încearcă să convingă guvernul de la Budapesta că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie impuse.
„Discuția din această seară cu premierul Viktor Orban a fost utilă pentru a clarifica problemele legate de sancțiuni și securitatea energetică”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter, la câteva ore după ce a călătorit în mod neașteptat în Ungaria pentru discuții cu prim-ministrul. „Am făcut progrese, dar este nevoie de mai mult”, a adăugat șefa Comisiei Europene, care a anunțat o „viitoare videoconferință cu alți actori din regiune” pentru „a consolida cooperarea regională în domeniul infrastructurii petroliere”.
Ungaria nu este de acord cu sancțiunile impuse Rusiei
În ultimele zile, Ungaria a blocat planurile de sancțiuni la nivelul UE asupra industriei petroliere a lui Vladimir Putin, pe care von der Leyen le-a propus la începutul lunii mai. Lovirea vânzărilor de petrol rusești este considerată vitală pentru limitarea unui flux cheie de venituri care finanțează războiul Rusiei în Ucraina.
Apel la partenerii din UE
Fiind o țară fără ieșire la mare și dependentă de achizițiile de hidrocarburi rusești, Ungaria le cere partenerilor săi din Uniunea Europeană garanții privind aprovizionarea sa cu energie, pentru a accepta cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv oprirea achizițiilor de petrol rusesc.
„Am făcut progrese, aș spune chiar că am reușit să facem un mic pas înainte, dar avem încă nevoie de multe discuții pentru a schimba poziția europeană, pentru că nu ne putem permite să facem poporul ungar să plătească pentru costurile acestui război”, a spus șeful diplomației ungare Peter Szijjarto.
„În forma sa actuală, proiectul ar echivala cu aruncarea unei bombe atomice asupra economiei Ungariei și ar pune în pericol securitatea noastră energetică”, este de părere oficialul de la Budapesta.
Potrivit Ungariei, atâta timp cât Comisia Europeană nu oferă o soluție la aceste probleme, țara nu poate susține noua rundă de sancțiuni anti-Moscova, care necesită unanimitatea tuturor celor 27 de state membre ale blocului comunitar.
„Bombă nucleară” pentru Ungaria
Bruxelles propune eliminarea treptată a importurilor de țiței rusești în termen de șase luni și a combustibililor rafinați până la sfârșitul acestui an. Însă, Orban consideră că impactul economic al blocării importurilor de petrol rusesc ar fi ca o „bombă nucleară” pentru Ungaria. Comisia și președinția franceză a Consiliului UE au declarat că vor continua să lucreze la garanții pentru securitatea aprovizionării cu energie.