Eliminarea pensiilor speciale, praf în ochi: bucuria mare e întristare sigură, suntem duși cu zăhărelul
Știm cu toții faptul că sistemul de pensii din România este caracterizat de numeroase inechități, iar cei ce au muncit o viață întreagă, adesea la locuri de muncă foarte dificile, în condiții vitrege, primesc azi o pensie infimă. În schimb, avem nenumărați privilegiați ai sistemului, care se scaldă în banii de la stat, lună de lună.
Mai nou, oficialii guvernamentali vin să ne promită că în curând vor dispărea aceste probleme, că vor fi șterse cu buretele inechitățile și că, în sfârșit, se va face lumină în rândul pensiilor speciale, așa cum își doresc românii de rând. Doar că spusele celor ce conduc azi Guvernul sunt contrazise flagrant de un fost ministru al Muncii, mai exact de Violeta Alexandru.
Aceasta tocmai a realizat o amplă analiză a legilor pe care aleșii neamului le promovează azi ca fiind corecte și care ar reprezenta instrumentul prin care scăpăm, în sfârșit, de privilegiații nedoriți ai sistemului de pensii.
Fostul șef de la Muncă scoate la lumină o serie de nereguli și subliniază faptul că ar fi vorba doar despre praf în ochii românilor, când, de fapt, nimic concret nu s-ar soluționa așa cum vor aceștia din urmă.
Iată punctul de vedere complet al fostului înalt demnitar, precum și argumentele pe care acesta le aduce în susținerea celor spuse:
„Nu avem respect pentru cheltuirea banilor publici”, ține să sublinieze fostul ministru al Muncii, făcând parcă un rezumat la tot ceea ce spune în rândurile care urmează.
Cum sunt duși cu zăhărelul românii care așteaptă dispariția pensiilor speciale
„Anunță guvernul în proiectul privind pensiile speciale, făcut cu 3 zile înainte de Revelion, deși știa de peste un an că trebuie să îl facă:
1. “În baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade, diurne.” Deci, la plata pensiei speciale a magistraților se calcula și diurna/decontul când plecau în deplasări în interes de serviciu. Pentru pensionarii din sistemul public lupt de un an să li se recunoască sporurile din acord global sau toate zilele de lucru efectiv muncite în condiții speciale/deosebite – m-au blocat!
Sau
2. “Veniturile care constituie baza de calcul pentru pensia de serviciu nu includ sporul de risc şi cel de suprasolicitare neuropsihică de 50%”. Desigur, rămân alte sporuri. Deci, la Curtea de Conturi era un stres nebun care trebuia reflectat în pensia specială. 50%!! din salariu. Văd că rămân speciali, de exemplu, și auditorii publici externi (i-a evaluat cineva să vadă dacă toți sunt buni?!) deși regimul incompatibilităților la ei este permisiv; nu că la ceilalți l-ar urmări cineva.
Sau
3. “Pensia funcționarului parlamentar nu va putea fi mai mare decât nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum şi indemnizaţia de conducere şi salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării”. Dacă un om merită, nu merită doar în ultimul an – special pentru pensia specială.
Toată energia acestor sisteme publice s-a concentrat nu pe stabilizarea unui sistem de pensii contributiv corect ci pe cum să înghesuie toate grozăviile în vederea primirii acestor beneficii speciale – interpretabile în mod intenționat, ca să poată fi abuzate.
Nu avem respect pentru cheltuirea banilor publici. În schimb, văd pretenții când e vorba de banul altuia.
3 exemple despre vârful unui sistem public defect în care nu vrea nimeni să facă ordine.
Diurna, decontul de deplasare, diverse sporuri inventate – spor de solicitare neuropsihică … În plus, vârsta aceea fragedă de pensionare din aceste sisteme speciale are legătură și cu încadrarea în grupe (adică tot în ideea că trebuie să te pui bine cu șefii) – o altă zonă în care mai întâi faci curățenie și pe urmă vorbești de pensionare corectă.
Am mai spus: în acest PNRR ar fi trebuit tratată mai întâi legea salarizării și apoi pensiile. E invers. Greșit, din punctul meu de vedere. Le convine așa pentru că fac efectiv o varză din tot, pretind că au schimbat dar, de fapt, mai rău amestecă lucrurile și țara aceasta băltește în continuare. Din cauza lor, a celor care conduc”, a explicat pe larg fostul ministru.
În continuarea expunerii ei, Violeta Alexandru atrage atenția asupra faptului că „nu s-a desființat nicio pensie specială; doar dacă nu ne face Rareș Bogdan vreo surpriză.
Nu a existat nicio gândire coerentă. Nu s-au consultat cu toate părțile afectate la aceeași masă ca să se vadă tratamentul preferențial în funcție de lobby. Nu așa faci treabă când spui că vrei să faci ordine. Nu faci excepții, nu faci compromisuri”.