28 dec. 2022 | 07:58

Informația dimineții pentru milioane de pensionari, mai sunt cinci zile: avertismentul oficial, riscăm să pierdem bani

ACTUALITATE
Informația dimineții pentru milioane de pensionari, mai sunt cinci zile: avertismentul oficial, riscăm să pierdem bani

România s-a angajat prin PNRR să rezolve niște probleme importante legate de sistemul de pensii din țara noastră înainte de finele acestui an. Altfel, riscăm să pierdem bani din Planul Național de Redresare și Reziliență. Aceștia nu mai vin de la Bruxelles.

Pensiile care au intrat în atenția oficialităților din Uniunea Europeană și care ar fi trebuit desființate sunt cele speciale, de serviciu, care nu sunt bazate pe contributivitate și, de multe ori, nu au nicio legătură cu salariul primit în perioada de activitate. Din păcate, autoritățile de la guvernare nu au făcut vreun pas semnificativ spre recalcularea lor sau spre desființarea definitivă. În acest context, președintele USR și-a manifestat îngrijorarea pe marginea faptului că, din cauza faptului că vor să ”păstreze privilegiile specialilor”, România riscă să piardă bani din PNRR.

Pensiile speciale nu pleacă nicăieri

Guvernul, la această oră, nu și-a asumat niciun proiect de reformare a pensiilor speciale, nu a fost aprobat vreun cadru legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu aceste privilegii, așa cum prevede PNRR.

„PSD, PNL și președintele Iohannis își bat joc, încă o dată, de români și riscă banii din PNRR doar ca să-i apere pe privilegiați. Sunt mai puțin de cinci zile până se încheie anul 2022 și Guvernul PSD-PNL nu a îndeplinit jalonul PNRR privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Ministerul Muncii a prezentat un proiect conceput clar neconstituțional prin care sunt salvate pensiile speciale, nu se face nicio reformă. Între timp, proiectele USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor și primarilor sunt blocate în Parlament”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.

Punctual, Drulă a atras atenția asupra jalonului 215 din PNRR care face referire în mod explicit la pensiile speciale și care, până la finalul lui 2022, ar fi trebui să facă subiectul unui proiect legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu ele. În teorie, există un proiect în dezbatere la Ministerul Muncii, dar acela nu desființează nici pe departe pensiile problematice și nici nu scade cheltuielile din spate.

„Cheltuielile planificate în 2023 însumează 13,2 miliarde lei, cu 800 de milioane de lei mai mult decât în 2022. Nicio reducere, așadar, a cheltuielilor, ci doar încă o minciună PSD-PNL”, a adăugat Cătălin Drulă. Ca referință, până în prezent, USR a depus nu mai puțin de cinci proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele