Elena Udrea ar putea scăpa de procesele penale, decizia luată de CAB. Lovitură de teatru într-un dosar controversat

Elena Udrea ar putea scăpa de procesele penale, decizia luată de CAB. Lovitură de teatru într-un dosar controversat

Curtea de Apel București, prin judecătoarea Corina Ciobanu, solicită Tribunalul Blagoevgrav din Bulgaria care sunt limitele în care poate fi judecată Elena Udrea în România, în dosarele aflate pe rolul instanţelor din țara noastră, ca efect al extrădării din statul vecin. Fostul ministru al Turismului a fost prezent prin videoconferință, marți, 6 septembrie, la CAB, care trebuia să dezbată ultimul termen în Dosarul Hidroelectrica.

Cum poate scăpa Elena Udrea de procesele penale

Magistrata Corina Ciobanu (Curtea de Apel Bucureşti) a hotărât, marţi, să trimită o solicitare autorităţilor bulgare, pentru a afla dacă Elena Udrea mai poate fi judecată în dosarele aflate pe rolul instanţelor din România, după extrădarea din Bulgaria.

Astăzi, CAB Ciobanu ar fi trebuit să o audieze pe Udrea în dosarul Hidroelectrica, în care fosta politiciană este acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani, în legătură cu suma de cinci milioane de dolari primită de la afaceristul Bogdan Buzăianu.

La începutul procesului, avocaţii Elenei Udrea au cerut încetarea procesului penal pe motiv că faptele de care este acuzată clienta lor în acest dosar s-au prescris, fiind invocată o decizie a Curţii Constituţionale din mai 2022.

Curtea de Apel București, solicitare pentru autoritățile din Bulgaria

Judecătoarea Corina Ciobanu a pus în discuţie din oficiu o chestiune de procedură, invocând regula specialităţii din Legea 302/2004, ce prevede că ţara care extrădează o persoană în România poate impune anumite restricţii privind judecarea şi urmărirea penală a inculpatei.

Potrivit acestei legi, o persoană extrădată nu va fi urmărită, judecată și nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea.

Cu alte cuvinte, instanța vrea să afle dacă autorităţile judiciare din Bulgaria au decis ca Udrea să fie extrădată în România doar pentru dosarul Gala Bute, condiţie în care fostul minitru nu va mai putea fi judecat în celelalte dosare pe care le mai are pe rol.

Două dosare sunt pe masa judecătorilor

La ora actuală, pe numele Elenei Udrea sunt două dosare în instanţele din România:

Dosarul Hidroelectrica, aflat la CAB, în care Udrea a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă. Potrivit procurorilor anticorupție, Elena a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii contractelor pe care societatea afaceristului le încheiase cu furnizorul de energie.

Și dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. Inițial, Udrea primise o condamnare de opt ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită şi spălare a banilor. Procesul său se judecă în faza de apel la Instanţa supremă.