31 aug. 2022 | 14:16

Einstein a avut dreptate, din nou – gravitația nu s-a schimbat în univers: oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă “energia întunecată”

ACTUALITATE
Einstein a avut dreptate, din nou – gravitația nu s-a schimbat în univers: oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă “energia întunecată”

Cercetătorii au efectuat unul dintre cele mai precise teste ale teoriei relativității generale a lui Albert Einstein până în prezent, în timp ce au observat distanțe cosmice vaste.

Ca toate testele de mai înainte, teoria a trecut cu brio. Înțelegerea actuală a gravitației, la nivelul de precizie pe care o avem, pare a fi cea corectă. Testul are consecințe importante pentru un mister cosmologic major: natura energiei întunecate.

Cu peste două decenii în urmă, astronomii au descoperit că universul se confruntă cu o expansiune accelerată. Sursa acestei accelerații rămâne necunoscută – ipoteza principală este cunoscută sub numele de energie întunecată, un câmp de energie în timp și spațiu care exercită o presiune respingătoare, precum un fel de antigravitație. Nu avem prea multe dovezi solide cu privire la ceea ce produce energia întunecată, așa că ideile alternative propun opinia că poate teoria noastră asupra gravitației este incompletă și că gravitația ar putea fi ușor diferită la scări mai mari.

Teoria relativității a lui Einstein, verificată din nou

Studiul internațional Dark Energy Survey a lansat un raport care examinează distanțe de până la cinci miliarde de ani lumină, pentru a studia galaxiile și a determinat distorsiunile subtile create de gravitație, în timp ce deformează conceptul spațiu-timp. Acest efect, numit lentilă gravitațională slabă, a permis echipei să determine puterea gravitației în trecut. Din câte își pot da seama, ei nu găsesc nicio dovadă fizică, dincolo de modelul nostru actual al Universului.

Deși acesta este un test important, nu este ultimul cuvânt de spus în această problemă. Agenția Spațială Europeană va trimite un nou observator numit Euclid în spațiu, în 2023, pentru o misiune de șase ani. Euclid va face această analiză la o distanță de până la opt miliarde de ani lumină. De asemenea, până în 2027, NASA va avea Telescopul Spațial Roman Nancy Grace în spațiu, care va privi și mai departe prin lentilele gravitaționale, până la 11 miliarde de ani lumină distanță.

„Există încă loc pentru a contesta teoria gravitațională a lui Einstein, pe măsură ce măsurătorile devin din ce în ce mai precise”, a spus co-autorul Agnès Ferté, care a condus cercetarea în calitate de cercetător postdoctoral la JPL, într-un comunicat.

„Dar mai avem atât de multe de făcut înainte de a fi pregătiți pentru Euclid și Roman. Așadar, este esențial să continuăm să colaborăm cu oamenii de știință din întreaga lume pe această problemă, așa cum am procedat cu Dark Energy Survey”.

Există o mulțime de incertitudini cu privire la natura energiei întunecate și a materiei întunecate la fel de misterioase. Dar ele continuă să fie studiate.