29 ian. 2022 | 09:16

Efectele devastatoare ale fumatului: cum îți poate afecta urmașii până la a treia generație

ACTUALITATE
Efectele devastatoare ale fumatului: cum îți poate afecta urmașii până la a treia generație

Ce se întâmplă, oare, atunci când fumăm? Cu toate că știm care sunt efectele, atunci când vorbim despre cele imediate, nu același lucru se poate spune și despre consecințele pe care acest obicei le poate avea asupra generațiilor viitoare.

O echipă de cercetători a descoperit că strănepoatele bărbaților care au început să fumeze la pubertate, sau chiar înainte de asta, sunt mult mai predispuse să se îngrașe.

Descoperirea, despre care oamenii de știință susțin că este una dintre „primele demonstrații ale efectelor transgeneraționale ale expunerii la mediul înconjurător”, sugerează că expunerile ancestrale la factori precum fumul de tutun, spre exemplu, ar putea avea consecințe care vor persista și peste trei generații.

„Dacă asocierile vor fi confirmate și de alte dovezi, acesta va fi unul dintre primele studii cu date precise care să ateste legătura dintre fumat și modul în care se dezvoltă generațiile viitoare”, a declarat epidemiologul Jean Golding, de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.

Fumatul, în strânsă legătură cu obezitatea?

În 2014, Golding și colegii săi cercetători au evaluat informațiile pe care le-au colectat în cadrul unui studiu. Acestea au fost strânse în mai bine de 24 ani.

Analiza din 2014 a datelor din chestionarul din studiul, „Children of the 90s”, a arătat că fiii taților care au început să fumeze înainte de 11 ani aveau mai multe șanse să aibă un indice de masă corporală mai mare în adolescență și circumferința medie a taliei crescută.

Între timp, oamenii de știință au observat că efectele unei vieți dezordonate se extind la mai multe generații, nu numai de la tată la fiu, ci și de la străbunici la strănepoți.

„Am descoperit că, dacă bunicul patern a început să fumeze înainte de pubertate, nepoatele sale, dar și nepoții, vor avea tendințe de îngrășare mult mai accentuate decât în alte cazuri”, s-a mai arătat în declarații.

Desigur, studiile nu sunt omologate, ci se află, încă, în teste. S-a luat, de asemenea, în calcul, predispoziția ereditară spre obezitate a subiecților.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele