Economia României, între agonie și extaz: cifrele oficiale care-ți arată cât de gravă e situația, de fapt
Economia noastră națională are rezultate diferite, în funcție de sectorul pe care-l analizăm. Pe de-o parte, cifrele indică o înrăutățire a situației, dar pierderile sunt, cât de cât, compensate la alt nivel.
Mai exact, vorbim despre o creștere semnificativă a deficitului de cont curent, la aproape 17 miliarde de euro, cu 6 miliarde euro peste nivelul din 2020.
Pentru persoanele nefamiliarizate cu acești termeni economici, trebuie notat faptul că acest tip de deficit reprezintă, în fapt, un indicator de măsurare a comerțului unei țări, ce arată că valoarea bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate. Acesta este cunoscut și sub denumirea de deficit comercial. Indicatorul cont curent mai include și venitul net, cum ar fi dobânzile și dividendele, precum și transferurile, cum sunt ajutoarele externe, aceste componente reprezentând doar o mică parte din contul curent în comparație cu ponderea pe care o au exporturile și importurile.
Astfel, datele oficiale ne arată că deficitul balanței bunurilor a crescut cu 4,2 miliarde de euro în 2021, la 23,1 miliarde de euro, în timp ce balanța serviciilor și-a redus excedentul cu 230 de milioane de euro, la 9,2 miliarde de euro. Totodată, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai adânc cu 19% față de 2020 la 4 miliarde de euro.
Care sunt, totuși, veștile bune
După cum specificam la începutul materialului, România compensează, pe anumite planuri, pierderile din zonele anterior menționate. Prin urmare, avem vești îmbucurătoare din zona investițiilor străine făcute în țara noastră.
Se pare că investițiile străine au crescut de mai bine de două ori, la 7,25 miliarde de euro. Totuși, conform unei analize Profit.ro, chiar dacă semnalele acestea sunt pozitive, nu sunt suficient de puternice pentru a regla economia.
„Investițiile străine directe au crescut de la 3 miliarde de euro în 2020 la 7,25 miliarde de euro în 2021, din care participațiile la capital reprezintă aproape 5,8 miliarde de euro, restul fiind credite intragrup. Este o revenire importantă a investițiilor străine, inclusiv peste nivelurile de dinainte de criza COVID, dar insuficientă pentru a acoperi ieșirile de valută pe canalul contului curent”, precizează sursa citată.