Economia Germaniei, amenințată de războiul din Ucraina. Ce i-a cerut cancelarul german lui Vladimir Putin
Războiul din Ucraina, împreună cu sancțiunile împotriva Rusiei, reprezintă o amenințare pentru economia germană, a declarat cancelarul german Olaf Scholz la o conferință de presă comună cu regele iordanian Abdullah al II-lea. „Trebuie să înțelegem foarte bine că acest război din Ucraina aduce și provocări pentru noi în ceea ce privește consecințele economice ale sancțiunilor”, a spus Scholz, marți, la Berlin.
Economia Germaniei, amenințată de războiul din Ucraina
Unele țări își exprimă îngrijorarea cu privire la securitatea alimentară din cauza lipsurilor de livrare din Rusia și Ucraina, a spus Scholz. „Trebuie să ne asigurăm că economia noastră trece bine prin aceste vremuri dificile”, a adăugat el. În plus, Germania are cea mai mare economie din Europa.
Scholz și regele Abdullah au condamnat războiul din Ucraina și au cerut președintelui rus Vladimir Putin „să oprească imediat toate operațiunile de luptă și să-și retragă trupele de invazie”. Scholz a reiterat disponibilitatea pentru discuții pentru a pune capăt războiului.
„O recesiune devine din ce în ce mai probabilă”, a avertizat marți institutul de cercetare economică ZEW pe site-ul său. Războiul din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei afectează semnificativ perspectivele economice ale Germaniei, se arată în comunicat.
Institutul a marcat „cea mai mare scădere a așteptărilor economice” pentru Germania. ZEW a început să monitorizeze dezvoltarea economică a Germaniei în decembrie 1991.
Zelenski cere ajutor Forței Expediționare Comune din Marea Britanie
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat marți liderilor Forței Expediționare Comune (JEF) din Regatul Unit prin intermediul unui videoclip, avertizând: „Cu toții suntem ținta Rusiei și, prin urmare, totul va merge împotriva Europei dacă Ucraina nu va rezista, așa că aș dori că voi să te ajuți pe tine ajutându-ne pe noi.”
În cea de-a 20-a zi a războiului din Ucraina, Zelenski a spus că „facem tot posibilul pentru a obține avioanele de luptă cu reacție și sistemele de apărare antirachetă” de care țara are nevoie.
„Vrem să avem garanții de încredere pentru noi și, prin urmare, pentru dumneavoastră”, a spus el la întâlnirea de la Londra, găzduită de premierul britanic Boris Johnson. Au participat și liderii Danemarcei, Finlandei, Estoniei, Islandei, Letonia, Lituaniei, Țărilor de Jos, Suediei și Norvegiei.
„Putem încă să oprim uciderea oamenilor și asta este ceva ce putem face împreună, să oprim distrugerea democrației și să o facem acum pe pământul nostru, altfel vor veni și ei la voi”, a avertizat el, relatează CNN.
În apelul său pentru asistență, el a adăugat că propagandiștii ruși „continuă să spună că războiul din Ucraina este doar începutul. Ei fac frică și vor veni alte țări europene, spun asta acum și menționează pe mulți dintre voi care mă ascultă chiar acum”.