După ce ne-au ”taxat” pe noi, a venit rândul giganților energetici să plătească: de ce au fost îngropați în amenzi

După ce ne-au ”taxat” pe noi, a venit rândul giganților energetici să plătească: de ce au fost îngropați în amenzi

În contextul în care românii au suferit pierderi financiare fabuloase în ultimele luni din cauza facturilor la energie, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a efectuat numeroase controale la principalii furnizori de gaze naturale, iar amenzile au fost usturătoare.

În perioada februarie – martie 2022, amenzile contravenționale au fost în valoare de nu mai puțin de 2970 de milioane de lei pentru furnizorii și distribuitorii de energie care activează pe teritoriul României. În mod previzibil, amenzile au fost acordate de către ANRE pe baza încălcării unui număr mare de obligații legale. Lista include: obligaţia de transmitere, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrare, a răspunsului la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de energie electrică şi plata compensaţiilor aferente în cazul depăşirii termenului; obligaţia de transmitere, în termen de 15 zile calendaristice de la înregistrare, a răspunsului la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de gaze naturale şi plata compensaţiilor aferente în cazul depăşirii termenului; obligaţia privind emiterea facturii cu decontul final de lichidare şi transmiterea acesteia clientului final, în termen de maximum 42 de zile de la data schimbării efective a furnizorului de energie electrică sau gaze naturale.

Cine a luat cele mai mari amenzi dintre furnizorii de energie

În urma controalelor efectuate de agenții ANRE, amenzile au fost foarte mari și au vizat aproape toți furnizorii și distribuitorii. Din cauza încălcării obligațiilor legale, companiile au fost sancționate după cum urmează: Enel Energie (energie electrică) – 400.000 lei, Enel Energie Muntenia (energie electrică) – 400.000 lei, Enel Energie (gaze naturale) – 130.000 lei, Enel Energie Muntenia (gaze naturale) – 100.000 lei, Premier Energy (gaze naturale) – 10.000 lei.

La societatea Nord Gaz, în urma acțiunii de control, a fost stabilită o amendă contravențională de 270.000 de lei. Distribuitorul Distrigaz Sud Reţele a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 440.000 lei. Distribuitorul de energie electrică Distribuţie Energie Electrică România a primit o amendă în valoare de 400.000 lei. Distribuitorul de energie electrică E-Distribuţie Dobrogea a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 400.000 lei.

„Având în vedere că pe 15 martie am sărbătorit Ziua mondială a drepturilor consumatorilor, dorim să subliniem încă o dată că respectarea drepturilor consumatorilor de energie constituie una din preocupările noastre majore. În calitate de garant al asigurării echilibrului între interesele consumatorilor şi ale operatorilor din sector, ANRE va lua toate măsurile necesare pentru responsabilizarea operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi a gazelor naturale şi încurajarea dezvoltării unei pieţe de energie corecte, sigure şi durabile”, au precizat oficialii reglementatorului.