După Apple și Sony are probleme cu legea: de ce este acuzat gigantul japonez
Potențialii reclamanți ai procesului includ până la aproape nouă milioane de clienți Sony.
Un grup de promovare a drepturilor consumatorilor dă în judecată Sony pentru că percepe un comision de 30% pentru toate achizițiile digitale efectuate prin intermediul PlayStation Store din Marea Britanie. În mod funcțional, acesta este un proces colectiv care urmărește să distribuie miliarde de dolari jucătorilor care au folosit magazinul PlayStation UK din august 2016.
Potrivit Sky News, procesul a fost depus la Tribunalul de Apel pentru Concurență pe 19 august. „Sony domină distribuția digitală a jocurilor PlayStation și a conținutului din joc”, a spus unul dintre avocații care conduc procesul. „A implementat o strategie anticoncurențială care a dus la prețuri excesive pentru clienți, care sunt disproporționate cu costurile cu care Sony își oferă serviciile.”
Argumentul aici este că Sony are un „aproape monopol” în ceea ce privește vânzarea jocurilor digitale, în special a jocurilor PlayStation și, prin urmare, nu ar trebui să folosească această putere pentru a impune prețuri nerezonabile pentru consumatori. Sony nu este singura platformă care impune o preluare de 30% (cele mai multe vitrine importante o fac, cu excepția notabilă a Epic Games Store).
Jocurile nu sunt o necesitate
Reclamanții subliniază că jocurile sunt cea mai mare industrie de divertisment din Marea Britanie, iar Sony dăunează consumatorilor care nu își permit jocurile. „Ne aflăm în mijlocul unei crize a costului vieții, iar poșeta consumatorilor este strânsă ca niciodată”, a declarat Alex Neill, un avocat al drepturilor consumatorilor care a intentat procesul.
Deși înțeleg modul în care inflația face dificil pentru jucători să-și permită mai multe jocuri, nu sunt sigur dacă aș combina jocurile cu o criză a costului vieții. Plata chiriei este o necesitate. A juca God of War Ragnarök la lansare nu este.
Ultimul proces major împotriva comisionului de 30% a fost intentat de Epic Games împotriva Apple. Apple a eliminat Fortnite din App Store după ce editorul a încercat să implementeze propria metodă de plată, eludând capacitatea magazinului de a colecta 30% din microtranzacțiile jocului. Instanța a decis că Apple nu poate forța microtranzacțiile să treacă prin App Store, dar a mai declarat că Apple nu a încălcat legea antitrust.
Dar acest proces a avut loc într-un tribunal american. Poate că procesul împotriva Sony va merge mai bine în sistemul juridic britanic.