Drumul secret de la Marea Neagră la Delta Dunării: creat din piatră, e știut doar de “bătrânii locului”

Drumul secret de la Marea Neagră la Delta Dunării: creat din piatră, e știut doar de “bătrânii locului”

Între Marea Neagră și Delta Dunării există drumul secret care face legătura între cele două. Acesta este cunoscut doar de către localnicii mai în vârstă.

Două dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării, Delta Dunării și Marea Neagră sunt legate de un drum secret cunoscut de foarte puțini oameni. Acest drum este unul din piatră, iar în trecut era utilizat de către localnicii zonei.

Cei care cunosc existența acestui drum sunt doar localnicii în vârstă. De multe ori, turiștii îi întreabă pe aceștia unde anume se află, atunci când aud de existența lui și cum se poate ajunge la drumul secret din piatră. Interesant este faptul că acest drum face legătura între Marea Neagră și Dunăre în mai multe puncte.

Vârstinicii din satul respectiv au auzit la rândul lor tot de la bătrâni despre drumul secret și nimeni nu contestă existența acestuia. Potrivit legendelor din sat, acest drum ar avea o vechime de peste un mileniu, iar în trecut reprezenta o rută secretă a piraților.

Delta dunarii imagini
Delta Dunării este una dintre minunile României, înscrisă din 1991 pe lista patromoniului mondial UNESCO

Drumul secret care leagă Marea Neagră de Delta Dunării

Cu toate acestea, arheologii nu au putut confirma existența drumului pietruit. Localnicii sunt însă convinși că acest drum pietruit există. Chiar unul dintre bătrânii satului a afirat că drumul a fost construit în urmă cu o mie de ani, din lespezi mari de piatră, la două palme sub luciul apei.

„Da, domnule. Cică piraţii l-au făcut, acuma o mie de ani. Este din lespezi mari, din piatră, la două palme sub luciul apei, printre smârcuri. E lat cât să treacă două care şi merge tocmai de la Sulina până după Caraorman, prin bălţile cele mari. Dacă nu ştii ce-i acolo, zici că-i mlaştină, dar dacă baţi cu pasul drumul şi-l ştii, mergi două zile pe jos pe el. E netedă ca-n palma piatra, iar apa nu trece nicăieri de genunchi”, povestea localnicul, potrivit adevărul.ro.

Îndeletnicirea de bază a localnicilor a fost dintotdeauna pescuitul, pe lângă controlul navigației sau negoțul. Acest loc are însă mai multe legende care fac trimitere către vechii pirați sau prințesele din basme.

Drumul piratilor Delta Dunarii 1
Delta Dunării, un rezervor de viaţă al planetei (Foto: Inter-Tour)