Domnița care a călărit goală pentru binele poporului: Lady Godiva și generozitatea ei neobișnuită

ACTUALITATE
Domnița care a călărit goală pentru binele poporului: Lady Godiva și generozitatea ei neobișnuită
06 oct. 2022 | 12:12

Poate ai auzit, cu diferite ocazii, vorbindu-se despre Lady Godiva, însă niciodată nu ai știut cine a fost această domniță și de ce a rămas ea bine întipărită în memoria colectivă a omenirii.

Lady Godiva face obiectul unei vechi legende englezești, chiar dacă, în zilele noastre, ai putea fi tentat să asociezi acest nume cu un cunoscut brand de bomboane belgiene. Legenda din spatele domniței datează de mai bine de 900 de ani.

domnița-care-a-calarit-goala-lady-godiva

Domnița Godiva – pictură

Cine ar fi fost Lady Godiva, de fapt: filantropia unei domnițe curajoase

Conform legendelor, însă și mărturiilor istorice, Lady Godiva a fost o artistocrată din secolul XI, căsătorită cu un conte influent din Marcia, totodată Lord în Coventry, pe numele lui Leofric.

Se poate spune că domnița Godiva a fost prima femeie care a militat pentru corectitudinea socială, astfel că ea a rămas în amintirea umanității în acest fel, devenind un adevărat simbol al filantropiei și al curajului.

Observând că taxele impuse de soțul ei comunității sunt mai mult decât ar fi putut oamenii să plătească, aceasta a încercat să îl convingă să le reducă.

Leofric nu a zis că nu o va face, însă i-a menționat zâmbind că acest lucru se va întâmpla numai dacă ea va merge pe cal dezbrăcată, prin centrul orașului. Evident, soțul acesteia nu s-a gândit vreodată că Godiva va accepta provocarea.

Spre marea uimire a lui Leofric, domnița nu a stat prea mult pe gânduri, așadar a ordonat tuturor locuitorilor orașului să rămână în case, cu ferestrele închise, și a îndeplinit dorința „nesperată” a soțului ei. Ea s-a lepădat de haine, s-a urcat pe un cal și a pornit prin centrul orașului, acoperită numai de părul său lung și des.

Evident, ar fi existat și acel bărbat nu ar fi putut să reziste tentației, așa că a deschis fereastra pentru a o vedea pe Lady Godiva goală, pe cal, spun unele variante ale poveștii.

Numele său era Tom, iar el este cel de la care a pornit expresia exglezească „Peeping Tom” (Tom, cel care pândește – într-o traducere aproximativă). Drept pedeapsă, bărbatul a r fifost capturat și orbit ulterior.

Cu toate că a lansat această provocare întrucât era sigur că soția sa nu o va onora, Leofric era un om ce obișnuia să-și țină promisiunea, așadar i-a îndeplinit dorința domniței Godiva și a micșorat taxele locuitorilor din oraș.

domnița-care-a-calarit-goala-lady-godiva

Lady Godiva – pictură

Cât este mit, cât este realitate: între imaginație și istorie

Pentru că întâmplarea a avut loc acum mai bine de 900 de ani, mulți se întreabă dacă Godiva a existat în realitate sau face obiectul unei povești populare interesante, născocită de o minte ageră, și nimic mai mult.

Istoricii s-au chinuit, la rândul lor, să dea de cap misterului, așadar unii au ajuns la concluzia că Lady Godiva ar fi existat și, mai mult decât atât, că ar fi fost de o generozitate ieșită din comun pentru cineva care făcea parte din artistocrația acelor vremuri.

Cunoscută și sub numele de Godgifu, Godiva ar fi fondat nenumărate mănăstiri benedictine în Coventry, împreună cu soțul său pe care, din câte se poate observa, știa cum să-l convingă.

Mai mult, într-o perioadă în care femeile nu aveau multe drepturi și nici nu aveau voie să aibă proprietăți, ea deținea pământuri în Anglia.

Revenind la antiteza dintre mit și adevăr, se pare că, în secolul următor, un călugăr cunoscut pentru modul său „artistic” și exagerat de a povesti lucrurile, ar fi înflorit un pic legenda domniței. Mai exact, el ar fi adăugat partea cu Peeping Tom în scrierile sale, pentru a da un plus de savoare unei povești care, dacă este să fim totalmente sinceri, ar fi rezistat în timp și fără notele de subsol ale călugărului Roger de Wendover.

Firește, „adevărul-adevărat” nu îl vom ști niciodată, în lipsa unei mașini a timpului, de vreme ce există atâtea variante încât devine foarte greu de delimitat ce a fost real de ce a fost născocire.

Totuși, domnița Godiva ar fi inspirat multe cântece și poezii, iar cea mai cunoscută operă ce o are în centru pe această bună samariteană se numește chiar Godiva și a fost scrisă în 1840, de Lord Tennyson.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele