11 mai 2022 | 10:50

Domeniul în care s-a intrat masiv în faliment, din cauza pandemiei: se pare că n-au avut nicio șansă

ACTUALITATE
Domeniul în care s-a intrat masiv în faliment, din cauza pandemiei: se pare că n-au avut nicio șansă

Criza sanitară a reorganizat din temelii economia românească. Numeroase domenii de activitate au cunoscut evoluții fără precedent, ar fi sectorul tehnologic, însă altele s-au prăbușit de-a binelea.

În cea de-a doua categorie regăsim zona de retail. Pe timpul perioadei pandemice, numeroase magazine au pus lacătul pe ușă. Fie vorbim despre falimente, fie despre faptul că managerii respectivelor unități și-au dat seama că nu mai rentabil să țină acel business pe picioare și au preferat să îl închidă, înainte de a apărea datorii sau restanțe la plățile dărilor către stat.

În toată țara sunt mii de cazuri de acest tip

Așa se face că, la nivel național, criza sanitară a ras de pe harta business-ului românesc nu mai puțin de 3.830 de magazine.

Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, ultimii ani confirmă faptul că e tot mai dificil pentru magazinele de mici dimensiuni să reziste pe piață.

Aceleași date INS ne indică faptul că, deși contextul este cel pe care l-am prezentat anterior, se remarcă o creștere a numărului companiilor din retail. Practic, la nivelul întregii țări am ajuns să avem circa 102.300 cu 1.618 mai multe decât în anul 2019 și o cifra de afaceri realizată de 261,2 miliarde de lei.

Referitor la perspectivele de business pentru viitor, analiștii anticipează că, în regiunea noastră europeană, vom avea parte de un număr din ce în ce mai mare de insolvențe în numeroase domenii de activitate. Deși în mare parte putem spune că am scăpat de provocările crizei sanitare, iată că acum apar cele ale războiului din Ucraina, iar mediul de afaceri le va resimți din plin, după cum afirmă analiștii.

„Având în vedere provocările actuale, ne aşteptăm ca numărul companiilor insolvente să crească în următoarele trimestre”, explică J. Jaworski, CEO regional pentru Coface Europa Centrală şi de Est.

„Consecinţele războiului Rusia-Ucraina vor accelera această creştere, mai ales că este puţin probabil ca programele de sprijin pentru companiile locale să fie implementate, aşa cum a fost cazul în perioada declanşării pandemiei de coronavirus”, mai notează specialistul.