Domeniul în care angajații se plâng de salarii mici, dar primesc și 10.000 de lei „în mână”, lunar
Construcțiile reprezintă unul dintre domeniile de activitate care au scăpat de pandemie fără efecte negative, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în industria ospitalității.
Angajații din Construcții se plâng adesea de faptul că au salarii prea mici, dar cele mai recente analize din domeniu scot la iveală faptul că aceștia sunt destul de bine plătiți, poate chiar la fel de bine ca unii IT-iști, dacă luăm în considerare că unele salarii ajung la peste 10.000 de lei net, lunar.
Cât se câștigă, de fapt, în acest domeniu de activitate
Conform datelor eJobs România, peste o treime dintre angajații din Construcții (34,5%) câștigă între 4.000 și 7.000 de lei net pe lună.
De asemenea, se pare că 11,2% dintre angajați câștigă salarii medii nete cuprinse între 7.000 și 10.000 lei lunar, în timp ce 3,2% câștigă peste 10.000 lei.
Totuși, trebuie specificat faptul că aproape jumătate (48,2%) dintre angajați câștigă între 2.000 și 4.000 de lei net și 2,9% câștigă sub 2.000 de lei pe lună.
Desigur, sectorul Construcțiilor oferă salarii destul de generoase nu doar pentru că piața imobiliară s-a menținut la cote înalte, chiar și în timpul pandemiei, ci și datorită beneficiilor fiscale de care beneficiază companiile și angajații.
Media salarială cea mai generoasă, referindu-ne la distribuția geografică, o regăsim, desigur, în București. Muncitorii din Construcții care activează în capitală câștigă, în medie, 5.000 de lei net, lunar. Clasamentul este completat de lucrătorii din Cluj-Napoca, unde media se ridică la 4.000 de lei, iar pe locul al treilea regăsim Timișoara, tot cu 4.000 de lei net.
„Cei mai căutați angajați din domeniu sunt muncitorii calificați și necalificați. Pentru a-i atrage, angajatorii nu doar că le pun la dispoziție diverse facilități și beneficii, ci sunt dispuși să le ofere și salarii mari doar pentru a bate palma pentru o perioadă mai lungă de timp.
În funcție de caz și de amploarea proiectelor, dar și de experiență, în Construcții se pot câștiga salarii și de 2-3 mai mari decât media națională pentru anumite poziții. Spre exemplu, un sudor câștigă în medie 4.000 de lei net, dar, în anumite cazuri, acești specialiști pot câștiga și 2.000 de euro lunar.
Cu toate că facilitățile fiscale introduse la finalul lui 2018 au atras mai mulți candidați spre acest sector, nevoia de forță de muncă este în continuare cu mult peste numărul de candidați disponibili pe piață, motiv pentru care importul de forță de muncă e o soluție frecventă pentru acoperirea deficitului de personal”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.