Domeniul cercetării cuantice, cel mai controversat: până unde a ajuns calculul cuantic
Domeniul în curs de dezvoltare al calculului cuantic generează un ritm constant de titluri care captează atenția despre „apocalipsa cuantică” care se profilează, „supremația cuantică” și noi investiții nesfârșite în întreprinderi care promit să spargă, în sfârșit, capacitățile comerciale ale tehnologiei.
Într-un nou eseu încurajator pentru MIT Tech Review, totuși, proeminentul cercetător cuantic de la Universitatea din Maryland, Sankar Das Sarma, spune că toată lumea trebuie să respire adânc și să se liniștească. Cercetarea este fascinantă, scrie el, și poate duce, în cele din urmă, la descoperiri extraordinare. Dar realitatea, conform analizei sale, este că lucrurile progresează lent până acum și este puțin probabil să vedem ceva va schimba atât de dramatic tehnologia.
„Sunt cât se poate de pro-calculator cuantic: am publicat peste o sută de lucrări tehnice pe această temă, iar mulți dintre studenții mei doctoranzi și postdoctoranzi sunt acum practicieni cunoscuți în calculul cuantic din întreaga lume”, a scris Das Sarma. „Dar sunt deranjat de o parte din hype-ul de calcul cuantic pe care îl văd în aceste zile, în special când vine vorba de afirmații despre cum va fi comercializat”.
Calculul cuantic, în cercetare
Das Sarma urmărește istoria domeniului cuantic din 1994, când o analiză a arătat că teoretic este posibil ca tehnologia să deschidă cei mai puternici algoritmi de criptare existenți. Asta a reprezentat o amenințare, așa că guvernele au început să verse bani în spațiu. Problema, în analiza lui Das Sarma, este că, deși tehnologia pare a fi posibilă din punct de vedere fizic, rezolvarea ei la scară largă s-a dovedit a fi extrem de dificilă. Cifra excepțională din eseul său, de exemplu, este că computerele cuantice de top din ziua de azi au zeci de tipuri de qubiți despre care se crede că sunt necesari pentru a produce rezultate cu adevărat impresionante. Dar pentru a le valorifica eficient, scrie el, ar trebui să mărim acest număr la milioane.
„Sistemele qubit pe care le avem astăzi sunt o realizare științifică extraordinară, dar ele nu ne apropie de un computer cuantic care poate rezolva o problemă de care îi pasă oricui”, a scris Das Sarma în MIT Tech. „Este asemănător cu încercarea de a face cele mai bune smartphone-uri din ziua de azi folosind tuburi cu vid de la începutul anilor 1900”.