Doar acești români își pot amâna ratele, iar regula este imposibil de înțeles: cum am ajuns aici
Inflația din România se apropie de 14%, prețul carburantului aproape că s-a dublat în ultimul an, iar ofertele la energie sunt cu 250% mai mari decât în urmă cu 12 luni. Cu toate acestea, există o lege în România care spune că doar unii suferă de scumpiri de prețuri sau creșteri de costuri.
La începutul săptămânii, guvernanții au ieșit să detalieze un nou proiect menit să întindă o mână de ajutor românilor vulnerabili. Este vorba de niște ajutoare financiare și posibilitatea amânării ratelor, amândouă vin însă cu niște condiționări cât se poate de precise, una mai ofensatoare decât alta, în cadrul programului ”Sprijin pentru România”.
La fel de ofensator este și faptul că, în aceeași seară în care s-a anunțat oprirea angajărilor la stat, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat suplimentarea echipei sale de bugetari cu 30%. A doua zi, au venit și completările pe marginea acelei afirmații populiste cu încetarea angajărilor la stat din partea premierului. De fapt, se opresc angajările, dar de la 1 iulie 2022 și dacă nu cumva există deja niște proiecte de angajare în derularea la vreo instituție. Atunci, asta e.
Absurdul regulii amânării ratelor
În cazul în care vi se pare că, practic, aproape că s-a dublat costul vieții în România în mai puțin de 12 luni, nu sunteți singuri. Aceasta este realitatea incontestabilă, indiferent de colțul țării în care îți desfășori activitatea, ca persoană fizică sau juridică.
Cu toate acestea, de amânarea ratelor pot profita doar cei care pot demonstra că au suferit o creștere a cheltuielilor sau a costurilor cu 25%. Regula se aplică în egală măsură firmelor și persoanelor fizice, familiilor. Practic, nu este pentru toată lumea.
„În ultima şedinţă de coaliţie s-a luat această decizie să intrăm cu măsura în implementare cu o ordonanţă de urgenţă, un moratoriu, pentru amânarea ratelor la credite, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice. Evident, nu este o măsură pentru toată lumea.
Este o măsură pentru cei care au dificultăţi în plata ratelor, este o măsură care implică o analiză pe care fiecare dintre companii şi-o va face, fiecare dintre cetăţeni, pentru că aşa cum a fost şi măsura din pandemie, la finalul amânării acestor rate se va prelungi, într-adevăr, scadenţa la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar vei avea de plătit. Nu este o scutire de plată, este o amânare de plată”, a explicat Adrian Câciu, când a fost întrebat dacă noua măsură este pentru toată lumea, de parcă scumpirile detaliate mai sus și suferite de toți nu sunt chiar pentru toți, cum nici inflația nu este la nivel național, ci în vreun cartier din București.
„Criteriul principal sau schimbarea de paradigmă faţă de moratoriul din 2020 va fi acela al creşterii cheltuielilor sau costurilor. În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Acum, vom avea ca şi criteriu creşterea cheltuielilor per familie sau creşterea costurilor per companie cu 25% faţă de perioada anului trecut. Şi, la companii, evident, va fi raportat la costurile referitoare la utilităţi. Pentru că ne încadrăm în ceea ce înseamnă şi situaţia care a apărut între timp. Practic, costul lunar este afectat de preţurile de la energie, preţurile de la combustibil, dar şi de la alte materii prime”, astfel a lămurit Câciu situația. Dacă te întrebi cum demonstrezi că ți-au crescut cheltuielile, lucruri nu sunt clare la niciun nivel. Știm doar că ”procedura va fi destul de simplă”. Atât.