Dmitri Medvedev amenință NATO cu Al Treilea Război Mondial, dacă intervine în Crimeea
Actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei lansează avertismente extrem de dure. Dmitri Medvedev susține că orice intruziune în peninsula Crimeea din partea unui stat membru NATO este o amenințare la adresa țării sale, care ar putea conduce la Al Treilea Război Mondial!
Medvedev vorbește iar despre Al Treilea Război Mondial. Avertisment pentru NATO
Orice încercare a NATO de a invada Crimeea este o declarație de război împotriva țării noastre, a spus fostul președinte rus Dmitri Medvedev.
„Pentru noi, Crimeea este o parte a Rusiei. Şi asta înseamnă pentru totdeauna. Orice încercare de intruziune în Crimeea este o declaraţie de război împotriva ţării noastre”, a precizat fostul liderul de la Kremlin, pentru site-ul de ştiri Argumentî i Faktî. „Şi dacă acest lucru este făcut de către un stat membru NATO, asta înseamnă conflict cu întreaga alianţă nord-atlantică; un Al Treilea Război Mondial. O catastrofă completă”, a completat Medvedev.
„Putem respinge orice agresiune care ne amenință statul”
De când Ucraina a fost invadată de trupele lui Putin, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei a tot adus vorba de un război mondial: „Istoria Centrului Nuclear din Sarov este legată pentru totdeauna de numele celor care au creat scutul nuclear al țării noastre. Arsenalul de arme moderne, fiabile și eficiente, „răcește” ambițiile celor care sunt gata să înceapă al treilea război mondial. Nu vom permite să se întâmple o asemenea situaţie. Dar trebuie să le reamintim constant că putem da un răspuns imediat și copleșitor de puternic la un atac asupra țării noastre. Putem respinge orice agresiune care ne amenință statul”.
Scenariile în care Moscova ar putea folosi arme nucleare
La 12 mai, Medvedev a spus că decizia NATO de a pompa arme în Ucraina crește probabilitatea unui război nuclear la scară largă. Potrivit oficialului rus, Kremlinul ar putea folosi arme nucleare în patru scenarii, dintre care unul este un act de agresiune împotriva Rusiei sau a aliaților săi care ar pune în pericol existența țării. Ulterior, vicepreşedintele Consiliului de Securitate a spus că sancțiunile împotriva Moscovei ar putea fi văzute ca un act de agresiune al țărilor occidentale.
Mesaj pentru Finlanda și Suedia
Luni, 27 iunie, aliatul lui Vladimir Putin a făcut precizări și despre Finlanda – Suedia, explicând că, dacă cele două țări nordice se alătură NATO, Federația Rusă îşi va consolida graniţele şi va fi pregătită pentru măsuri de represalii, care ar putea include perspectiva instalării de rachete hipersonice Iskander „în pragul lor”.