Dizidentul politic saudit Manea al-Yami a fost asasinat în Liban, „în circumstanțe suspecte”

Dizidentul politic saudit Manea al-Yami a fost asasinat în Liban, „în circumstanțe suspecte”

O formațiune politică de opoziție saudită a declarat, duminică, 10 iulie, că unul dintre membrii săi fondatori a fost ucis în capitala libaneză Beirut. Partidul Adunării Naționale (NASS), ai cărui membri trăiesc în exil, a dezvăluit că Manea Al-Yami a fost asasinat în „circumstanțe suspecte”.

Dizidentul politic saudit Manea al-Yami, ucis în Liban

Disidentul politic saudit Manea al-Yami a fost asasinat în Liban, „în circumstanțe suspecte”. Anunțul a fost făcut de un grup de opoziție al saudiților care trăiesc în exil, apoi confirmat și de serviciile libaneze de securitate. Evenimentul șocant survine chiar înainte ca președintele american Joe Biden să înceapă un turneu în Orientul Mijlociu, inclusiv în Arabia Saudită.

Vizita oficialului de la Casa Albă în Arabia Saudită a stârnit controverse, deoarece liderul de facto al acestei țări, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, este considerat direct responsabil pentru uciderea sălbatică a unui alt disident saudit, jurnalistul Jamal Khashoggi, în octombrie 2018, în sediul Consulatului Arabiei Saudite la Istanbul.

Citește și Descoperirea din casa bărbatului care l-a împușcat pe Shinzo Abe. Motivul pentru care l-a ucis pe fostul premier japonez

La vremea respectivă, Biden a promis să facă din Arabia Saudită un stat „paria”, pe fondul asasinării lui Khashoggi, dar noul context internațional și economic generat de războiul ruso-ucrainean îl obligă acum să ia alte decizii.

A înființat NASS

Disidentul saudit Manea al-Yami era membru al minorităţii musulmane saudite şiite ismailite și locuia în Liban din 2015, de unde încerca să ajungă într-un stat sigur. Acesta a contribuit la înfiinţarea, în 2020, a mișcării de opoziție Partidul Adunării Naţionale (NAAS), o formaţiune a saudiților care trăiesc în exil și pledează pentru un parlament ales în Arabia Saudită, precum şi pentru garanţii constituţionale care să asigure separarea puterilor în stat (legislativ, judiciar şi executiv).

Partidul său cere o „investigaţie justă” a cazului

Într-o declaraţie postată pe Twitter, NAAS a scris că Manea al-Yami a fost „asasinat în circumstanţe suspecte” şi a cerut o „investigaţie justă, clară şi transparentă” a crimei. Formațiunea politică consideră că autorităţile saudite sunt responsabile pentru uciderea liderului lor, pentru că au eşuat în a-şi protejat cetăţenii, care caută mai multe libertate în străinătate.

„La aflarea veștii asasinatului, partidul a încercat să verifice detaliile și motivele”, potrivit NASS. „Partidul consideră, de asemenea, că autoritățile saudite sunt responsabile pentru expunerea oamenilor acestei țări la pericol, forțându-i să trăiască în exil și să locuiască în medii nesigure, din cauza convingerilor lor politice sau a revendicărilor lor pentru drepturile omului”, a explicat formațiunea politică.

Inițial, forţele libaneze de securitate au transmis că un cetăţean saudit a fost înjunghiat mortal, sâmbătă, de cei doi fraţi ai săi, fără a da publicităţii numele victimei. Ulterior, făptașii au fost arestați, mărturisindu-și crima. O sursă a poliției a confirmat că este vorba despre Manea al-Yami.