Dispar impozitele, contribuțiile la pensie și sănătate pentru acești oameni care muncesc în România: care este explicația
În România, toți angajații sau cei care fac bani într-o formă sau alta, trebuie să plătească impozitul pe venit și contribuții la pensie și sănătate. Așa a fost dintotdeauna. Un nou proiect de lege schimbă această realitate, deși se referă la o categorie foarte particulară de lucrători.
Nomazii digitali sunt străini care vin să muncească de la distanță în România. Ei urmează să fie scutiți în mod expres, în anumite condiții, de plata impozitului pe venit, respectiv a contribuțiilor la pensii și sănătate, după cum se arată într-un proiect de lege adoptat astăzi de Senat și care urmează să ajungă în Camera Deputaților. S-a ajuns la acest set de prevederi excepționale cu scopul de a nu putea fi contestat de Fisc.
Oamenii care scapă de impozit pe venit și contribuții la stat, aproape de fiecare dată, nu sunt români
Autoritățile române, încă de la începutul acestui an, au făcut eforturi semnificative pentru a acomoda nomazii digitali. Încă de atunci, aceștia s-au bucura de o viză de lungă ședere creată special pentru ei. Prevederea de acum legată de impozitare vine în completarea acelor formalități.
În final, vorbim de o scutire de plată în România pentru veniturile obținute în străinătate, a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate. Oficialii au ținut să menționeze că, deși există acest regim special pentru nomazii digitali, varianta semnificativ mai bună este reglementarea concretă pentru a nu lăsa întreaga situație la aprecierea ANAF.
Ca o mențiune importantă, exceptarea de la impozitarea venitului și plata contribuțiilor la pensie și sănătate va fi valabilă doar în situația în care străinul stă în România cel mult 183 de zile pe parcursul a 12 luni consecutive, într-o singură perioadă sau mai multe cumulate. Practic, scapi de acele îndatoriri fiscale doar dacă petreci maxim jumătate de an pe meleaguri mioritice.
„Această scutire [de impozit pe venit] există şi în acest moment, însă lipsa unui regim juridic fiscal aplicabil nomadului digital, precum şi riscul aprecierii organului fiscal referitor la existenţa unui centru al intereselor vitale pe teritoriul României al nomadului digital, reprezintă dezavantaje care nu permit României să devină un stat prietenos cu nomazii digitali. (…)
Nu în ultimul rând, pe perioada celor 183 de zile, nomazii digitali vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate. În acest sens, nomazii digitali nu vor avea calitatea de contribuabili, în sensul legislaţiei fiscale române, în ceea ce priveşte plata contribuțiilor la pensii și sănătate. Iniţiatorii apreciază că se impune prevederea expresă a acestor scutiri în Codul fiscal, în vederea asigurării unui tratament fiscal cât mai clar faţă de nomazii digitali”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.