28 sept. 2021 | 09:30

Nomazii digitali, legiferați în România: cine sunt muncitorii străini care pot lucra de acasă

ACTUALITATE
Nomazii digitali, legiferați în România: cine sunt muncitorii străini care pot lucra de acasă

Statul român speră să stimuleze lucrul de acasă pentru străinii care își doresc să vină în România, prin legiferarea conceptului de nomazi digitali. Aceștia tocmai au primit un imbold suplimentar pentru a-și desfășura activitatea pe meleaguri mioritice.

O nouă inițiativă își propune modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 194 din 12 decembrie 2002 privind regimul străinilor în România. Documentul care tocmai a fost avizat de senat și urmează să primească votul decisiv din partea deputaților introduce, practic, un nou scop pentru a obține un permis de muncă în România.

Cine sunt nomazii digitali din România

„Nomazii digitali vor fi străinii care doresc să vină să călătorească și să locuiască în România, dar vor în continuare să muncească de la distanță pentru un angajator din afara României sau vor să desfășoare activități economice pentru o companie, pe care ei au înregistrat-o în afara României. Vorbim de străinii care ar veni să investească aici, să consume resurse aici, deci un instrument prin care noi de fapt să atragem resurse în economia României”, este argumentul inițiativei.

Ca referință, acest document este menit să aducă sume semnificative de bani în economie. Conform unei analize din partea autorităților, România atrage aproximativ 2000 de nomazi digitali anual, care, în medie, ajung să cheltuie aproximativ 2000 de euro în România. Astfel, la finalul anului, prezența lor în țară se reflectă în 50 de milioane de europ aduși în economia națională.

Punctual, viza de şedere temporară va fi acordată cetăţenilor străini care se află în România cu scopul de a locui/călători, în timp ce primesc venituri dintr-un contract de muncă la o companie străină sau din activităţi la o companie străină pe care o dețin, dacă vor face dovada că îndeplinesc cumulativ aceste condiţii, conform avocatnet.ro:

  • au avut venituri egale cu de trei ori salariul mediu brut lunar din România timp de şase luni anterior depunerii cererii pentru viză şi vor avea în continuare acele venituri pe întreaga perioadă înscrisă pe viză;
  • îşi pot desfăşura activităţile prin care obţin venituri de la distanţă.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele