28 apr. 2022 | 14:55

Din ce în ce mai multe atacuri DDoS: ce legătură are cu Ucraina și ce recomandă specialiștii

ACTUALITATE
Din ce în ce mai multe atacuri DDoS: ce legătură are cu Ucraina și ce recomandă specialiștii

Se pare că războiul cibernetic din Ucraina are consecințe destul de grave, extrem de multe atacuri DDoS fiind semnalate, în ultima perioadă, spun experții în domeniu.

Dacă ar fi să comparăm acest trimestru cu primul din 2021, vom observa că numărul atacurilor DDoS (Distributed Denial of Service) a crescut îngrijorător de mult.

Cele mai multe atacuri vizează bănci, dar și resurse de stat, cum ar fi site-uri oficiale, cu scopul de a le pune piedici de funcționare optimă.

Spre exemplu, în prima parte a acestui an, atacurile au crescut cu 46%, adică de 4,5 ori mai mult decât anul trecut, în aceeași perioadă.

Ba mai mult, acestea par să se fi reinventat, astfel încât să dea bătăi de cap suplimentare specialiștilor în securitate cibernetică.

De departe, cel mai semnificativ dintre atacuri s-a întâmplat în data de 29 martie când, timp de 177 de ore, un record în acest sens, au fost atacate serverele anumitor entități.

Ce trebuie să faci ca să rămâi protejat de atacuri: recomandările experților de la Kaspersky

Ca să rămâi protejat, trebuie să ții cont de anumite sfaturi, după cum urmează:

  • Menține-ți sigure operațiunile legate de resursele web prin desemnarea unor specialiști care înțeleg cum să răspundă la atacurile DDoS.
  • Validează acordurile cu terțe părți și informațiile de contact, inclusiv cele încheiate cu furnizorii de servicii de internet. Acest lucru ajută echipele să acceseze rapid acordurile în cazul unui atac.
  • Implementează soluții profesionale pentru a-ți proteja organizația împotriva atacurilor DDoS.
  • Monitorizează traficul de date. Folosește instrumente de monitorizare a rețelei și a aplicațiilor pentru a identifica tendințele de trafic. Înțelegând tiparele și caracteristicile tipice companiei dumneavoastră, poți stabili o linie de bază pentru a identifica mai ușoora a activităților neobișnuite care ar putea reprezenta semnele unui atac DDoS.
  • Conturează o abordare defensivă restrictivă de tip Plan B, pentru aceste atacuri, gata de pus în aplicare în orice moment, ca să fii în măsură să restabilești rapid serviciile esențiale pentru afaceri, în fața unui atac DDoS.
Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele