22 iul. 2022 | 16:33

Desființare CNATDCU. Președintele Academiei Române: „Este o instituție anacronică și trebuie să dispară”

ULTIMA ORĂ
Desființare CNATDCU. Președintele Academiei Române: „Este o instituție anacronică și trebuie să dispară”

Legile educației prevăd desființarea CNATDCU, instituția care analizează plagiatele, prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice. Documentul a fost deja aprobat de președintele Klaus Iohannis. Informația a fost comentată de însuși directorul Academiei Române și al „Comisiei superioare de diplome”, Ioan Aurel Pop.

Președintele Academiei Române susține că CNATDCU trebuie desființată

Desființarea CNATDCU a fost propusă de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în plin scandal de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă. Potrivit președintelui Ioan Aurel Pop, CNATDCU este o instituție anacronică și trebuie să dispară. Acesta a postat mesajul pe un grup de WhatsApp, în care sunt peste 100 de persoane, rectori din România și foști miniștri ai Educației.

„Dragi colegi, CNATDCU este o instituție anacronică și sunt de acord că trebuie desființată. Pentru plagiate, avem comisiile de etică de la toate nivelele. Îmi cer scuze că intervin din afară, nemaifiind rector. Spor în toate! IAPop”, a scris președintele Consiliului de Conducere al CNATDCU și președintele Academiei Române.

Noua lege a educației reorganizează „Comisia superioară de diplome”

Reacția lui Pop vine în contextul în care, prin legea educației, se dorește reorganizarea CNATDCU. De altfel, în România, în urma unei rezoluții a Consiliului Național al Rectorilor, votată în unanimitate, se cere revenirea la tradiția universităților românești, și anume acordarea titlului de doctor de către acestea. Lucru cu care este de acord și Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București, care vorbea de un „sistem sovietic”.

Când a fost înființată instituția

Noua Lege a învățământului superior prevede ca plagiatul în lucrările de doctorat să fie verificat de Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare. Admiterea și instruirea studenților doctoranzi, precum și susținerea tezelor de doctorat sunt asigurate de Universități, așa că instituțiile de învățământ superior vor să își asume și responsabilitatea acordării titlurilor de „doctor”.

CNATDCU sau „Comisia superioară de diplome” a fost introdusă în 1950, pentru controlul politic al sistemului de învățământ, după reforma din 1948, de către Comisarii sovietici și a fost perfecționată în regimul lui Ceaușescu, având același scop. Însă, odată cu aderarea României la UE, a continuat aderarea universităților din România la Spațiul European al Învățământului Superior ( EHEA).

Ce se va întâmpla cu plagiatele

„Sesizările privind existența plagiatului, aflate pe rolul Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare se soluționează cu aplicarea prevederilor legale în vigoare la data formulării sesizării”, se menționeză în proiectul de lege.

„S-au desființat consiliul cercetării universitare și consiliul atestării diplomelor și titlurilor universitare, adică tocmai acele consilii implicate în elaborarea și aplicarea politicilor cheie din domeniile cercetării și gestionării resurselor umane”, a avertizat Lazăr Vlăsceanu, membru CNATDCU.

În 2012, ministrul interimar al Educației de la acea vreme, Liviu Pop, a desființat prin reorganizare CNATDCU în ziua în care comisia a anunțat oficial verdictul de plagiat în teza lui Victor Ponta.