14 dec. 2022 | 14:46

Descoperirea arheologică care a schimbat tot ce știau oamenii de știință: orașul de sub cenușă încă are secrete

CHESTII
Descoperirea arheologică care a schimbat tot ce știau oamenii de știință: orașul de sub cenușă încă are secrete

Una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din toate timpurile a fost orașul roman Pompeii, cel care a fost scos de sub cenușa vulcanului Vezuviu, care a erupt în anul 79 e.n.

Orașul roman a fost găsit din pură întâmplare, în secolul al XVI-lea, de către arhitectul italian Domenico Fontana.

Cu toate astea, acesta a fost scos la lumină abia în anul 1748, după ce au fost întreprinse o serie de excavări, în 1763 fiind, de asemenea, descoperită inscripția „Rei publicae Pompeianorum” (ceea ce se traduce aproximativ prin „comunitatea locuitorilor din Pompeii”).

Ce s-a găsit în orașul roman Pompeii, până în prezent

De-a lungul timpului, căutătorii de comori au săpat, adesea nesăbuit, în speranța că vor găsi ceea ce caută. Evident, multe dintre vestigii au fost deteriorate de ei. Din fericire, încă există suficiente secrete care abia așteaptă să fie descoperite, chiar și în ziua de astăzi.

Până acum, a fost scoasă la suprafață doar o parte din ceea ce a fost Pompeii odinioară. Momentan, au fost excavate clădiri publice, restaurante, hanuri, dar și locuințe.

De sute de ani, arheologii fac demersuri pentru a descoperi noi și noi mistere ce au legătură cu orașul roman care a dispărut în urma erupției vulcanului Vezuviu.

Cu fiecare descoperire în parte, oamenii de știință află detalii interesante despre felul în care se derula viața de zi cu zi a locuitorilor din Pompeii, mai ales atunci când vorbim despre clasa de mijloc.

Spre exemplu, în anul 2018, a fost descoperită o curte decorată cu fresce pe care se puteau vedea plante, animale, dar și zeii paznici ai acelei gospodării.

Mai mult, pe măsură ce trece timpul, există posibilitatea ca noi descoperiri să adauge informații vitale în „bagajul de cunoștințe” al celor care vor să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat la Pompeii.

pompei-mister-arheologie

Pompei / Foto: playtech.ro

pompei-mister-arheologie

Pompei / Foto: playtech.ro

pompei-mister-arheologie

Pompei / Foto: playtech.ro

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele