Descoperire uimitoare în Sistemul Solar. Oamenii de știință sunt entuziasmați de noile imagini
În noiembrie, telescopul spațial James Webb și-a îndreptat privirea în infraroșu către cea mai mare lună a lui Saturn, Titan. Este singura lună din sistemul nostru solar care are o atmosferă densă – de patru ori mai densă decât cea a Pământului.
James Webb a observat nori pe una dintre cele mai interesante luni ale sistemului solar.
Atmosfera lui Titan este formată din azot și metan, ceea ce îi conferă un aspect pufos și portocaliu. Această ceață densă împiedică lumina vizibilă să se reflecte pe suprafața lunii, ceea ce îngreunează distingerea trăsăturilor.
Telescopul Webb observă universul în lumina infraroșie, care este invizibilă pentru ochiul uman – pe 5 noiembrie, telescopul a observat un nor luminos în emisfera nordică a lui Titan și, la scurt timp după aceea, a detectat un al doilea nor în atmosferă.
Întinsa mare de lichid metan
Norul mai mare a fost localizat deasupra regiunii polare nordice a lui Titan, în apropierea Kraken Mare, cea mai întinsă mare de metan lichid cunoscută de pe suprafața lunii.
Titan are corpuri lichide asemănătoare cu cele de pe Pământ pe suprafața sa, dar râurile, lacurile și mările sale sunt alcătuite din etan și metan lichid, care formează nori și provoacă ploi. Cercetătorii cred, de asemenea, că Titan are un ocean intern de apă lichidă.
„Detectarea norilor este incitantă deoarece validează predicțiile de mult timp ale modelelor computerizate despre clima lui Titan, conform cărora norii s-ar forma cu ușurință în emisfera nordică mijlocie în timpul verii târzii, când suprafața este încălzită de Soare”, a scris pe blogul Webb al NASA Conor Nixon, un cercetător planetar de la Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland.
Nixon este, de asemenea, cercetător principal în cadrul programului de observare Webb pentru Titan.
Echipa de astronomi care studiază observațiile Webb a contactat colegii de la Observatorul W. M. Keck din Hawaii pentru a vedea dacă observațiile ulterioare ar putea dezvălui dacă norii se mișcă sau își schimbă forma.
„Ne-am temut că norii vor dispărea atunci când am privit Titan două zile mai târziu cu Keck, dar, spre încântarea noastră, existau nori în aceleași poziții, care păreau să-și fi schimbat forma”, a declarat Imke de Pater, profesor emerit de astronomie la Universitatea din California, Berkeley, și lider al echipei de observare a Titanului de la Keck, într-un comunicat.
Experții în modelare atmosferică au ajutat echipa să determine că cele două telescoape au surprins observații ale modelelor meteorologice sezoniere de pe Titan.
„Atmosfera lui Titan este incredibil de interesantă”
De asemenea, instrumentul spectrografului în infraroșu apropiat al lui Webb a reușit să colecteze date despre atmosfera inferioară a lui Titan, care nu poate fi văzută de observatoarele de la sol, cum ar fi Keck, din cauza interferențelor cauzate de atmosfera terestră, în diferite lungimi de undă ale luminii infraroșii.
Datele, care sunt încă în curs de analiză, au putut vedea mai adânc în atmosfera și suprafața lui Titan decât sonda spațială Cassini, care a orbitat Saturn și lunile sale timp de 13 ani. Observațiile lui Webb ar putea dezvălui, de asemenea, cauza unei trăsături luminoase deasupra polului sudic al lui Titan.
Observațiile asupra norilor au fost așteptate cu mult timp în urmă.
„Așteptam de ani de zile să folosim viziunea în infraroșu a lui Webb pentru a studia atmosfera lui Titan, inclusiv modelele sale meteorologice fascinante și compoziția gazoasă și, de asemenea, să vedem prin ceață pentru a studia caracteristicile de la suprafață”, a declarat Nixon, referindu-se la petele luminoase și întunecate.
„Atmosfera lui Titan este incredibil de interesantă, nu doar datorită norilor și furtunilor de metan, ci și datorită a ceea ce ne poate spune despre trecutul și viitorul lui Titan – inclusiv dacă a avut întotdeauna o atmosferă. Am fost absolut încântați de rezultatele inițiale”.
Echipa plănuiește alte observații ale lui Titan în luna iunie, care ar putea oferi informații suplimentare despre gazele din atmosfera sa.