Descoperire surprinzătoare sub Palatul Westminster. A văzut lumina soarelui pentru prima dată după 700 de ani
Rămășițele unui zid medieval de piatră, vechi probabil de cel puțin șapte secole, ar putea fi găsite sub Palatul Westminster, au declarat experții.
Structura, despre care se crede că ar fi zidul medieval original al râului Tamisa, care ar fi trecut pe sub Palatul Parlamentului, a fost dezgropată în timpul lucrărilor de restaurare a clădirii.
Experții spun că este posibil să aibă cel puțin 700 de ani vechime și că este fabricat din Kentish ragstone, un calcar cenușiu dur extras din Kent, care a fost folosit la construcția Turnului Londrei și a Westminster Abbey.
Pe parcursul verii și la începutul toamnei, specialiștii au petrecut 4 850 de ore examinând 160 de încăperi și făcând foraje de până la 70 de metri adâncime pentru a evalua condițiile solului din jurul palatului.
Zidul a fost construit la 1300
Descoperirea a fost făcută în timpul unei investigații geotehnice a forajului în Chancellor’s Court, în apropierea camerei Camerei Lorzilor, înainte ca forajul să fie întrerupt și structura să fie evaluată de arheologii de la Muzeul de Arheologie din Londra (Mola).
Data pusă pe zid înseamnă că acesta ar fi putut fi construit la începutul anilor 1300. Fie regele Edward I, care a domnit timp de 35 de ani, între 1272 și 1307, fie fiul său Edward al II-lea ar fi putut fi pe tron.
Lui Edward i se atribuie meritul de a fi instituit Parlamentul ca instituție permanentă în timpul domniei sale, în timp ce fiul său este infam pentru că a abdicat în 1327, după ce i s-a reproșat că nu a oprit invazia Angliei de către propria sa soție, Isabella a Franței.
Chancellor’s Court a făcut parte din „noul” Palat Westminster atunci când a fost reconstruit de către victorieni în secolul al XIX-lea, după ce clădirile medievale au ars.
Westminster Hall este cea mai notabilă clădire rămasă din „vechiul” Palat.
Noua descoperire este a doua oară când se crede că a fost găsită o parte din zidul medieval al râului.
Structuri medievale din lemn despre care se crede că ar fi diguri de protecție pentru malul apei au fost descoperite în Black Rod’s Garden în 2015.
Este greu de confirmat locația completă a zidului original, deși acesta ar fi trecut pe lângă locația medievală a malului râului.
Terenul a fost recuperat din râu pentru a extinde amprenta palatului atunci când a fost reconstruit.
Sondajele fac parte dintr-un program extins de investigații asupra clădirilor, realizat de către Autoritatea pentru restaurarea și reînnoirea Casei Parlamentului.
„Palatul Westminster este o comoară de istorie”
Arheologii au fost la fața locului pentru a înregistra orice descoperiri cu semnificație istorică pentru a le adăuga la înregistrările Palatului.
Din ianuarie, echipele programului de restaurare și reînnoire au examinat peste 2.089 de spații din întregul Palat.
Anchetatorii au ridicat scânduri, au forat pereții și au îndepărtat panouri de tavan pentru a examina cavitățile din pereți, compoziția materială a clădirii și greutatea podelelor istorice.
Echipe de specialiști au inspectat sutele de kilometri de cabluri electrice interconectate, conducte de gaz, apă și încălzire, precum și sistemele învechite de apă și canalizare.
Sir Lindsay Hoyle, președintele Camerei Comunelor, a declarat: „Palatul Westminster este o comoară de istorie, iar asigurarea conservării corespunzătoare a acesteia, în timp ce se continuă activitatea vitală de restaurare a acestui loc unic, este o prioritate cheie”, potrivit Daily Mail.
Descoperirea vine pe fondul unei dezbateri în curs de desfășurare cu privire la renovarea extrem de costisitoare a Parlamentului.
Parlamentarii și colegii au fost de acord în 2018 cu un plan prin care Camera Comunelor și Camera Lorzilor s-ar fi mutat în spații temporare în apropierea camerelor existente pentru a permite efectuarea unor reparații și modernizări esențiale la palatul victorian.
Dar proiectul a fost apoi revizuit în urma îngrijorărilor și a opoziției tot mai mari din partea parlamentarilor care doreau să rămână pe loc.
Se așteaptă ca parlamentarii să ia o decizie finală cu privire la mutare la începutul anului 2023, cu privire la cât de mult din banii contribuabililor ar trebui să fie cheltuit pentru restaurare.