23 feb. 2022 | 12:25

Descoperire incredibilă: ce știm despre Balkanatolia, continentul pierdut

ACTUALITATE
Descoperire incredibilă: ce știm despre Balkanatolia, continentul pierdut

Un continent străvechi, uitat, care a fost blocat între Europa, Africa și Asia a fost redescoperit.

Acesta acoperă Balcanii și Anatolia de astăzi și a fost numit de cercetători Balkanatolia.

Cercetătorii spun că este posibil ca masă continentală să fi permis mamiferelor asiatice să colonizeze Europa în urmă cu aproximativ 34 de milioane de ani, fiind separat anterior de continentele învecinate.

Cu toate acestea, o glaciație majoră de acum 34 de milioane de ani a dus probabil la formarea calotei de gheață antarctice, scăzând nivelul mării în acest proces și conectând Balkanatolia de Europa de Vest, potrivit echipei.

Astfel, mai mult de două treimi dintre mamiferele din Africa și Peninsula Arabică au dispărut în timpul tranziției Eocen-Oligocen, o perioadă marcată de răcirea globală și scăderea nivelului mării.

În Eurasia, aceste impacturi globale asupra mediului au dus la o extincție în masă a organismelor marine, a plantelor și a animalelor terestre cunoscute în Europa sub numele de „Grande Coupure”.

O lume pierdută

Timp de milioane de ani în timpul eocenului, Europa de Vest și Asia de Est au format două mase de uscat distincte cu faune de mamifere foarte diferite.

Pădurile europene găzduiau faună autohtonă, cum ar fi Palaeotheres – un grup dispărut înrudit cu caii din ziua de azi, dar mai mult ca tapirii de astăzi – în timp ce Asia era populată de o faună mai diversă, inclusiv familiile de mamifere care se găsesc astăzi pe ambele continente.

În urmă cu aproximativ 34 de milioane de ani, vestul Europei a fost apoi colonizat de specii asiatice, ceea ce a dus la o reînnoire majoră a faunei de vertebrate și la dispariția mamiferelor sale native – un eveniment numit Grande Coupure.

Cu toate acestea, fosilele găsite în Balcani indică faptul că mamiferele asiatice sunt prezente în sudul Europei cu 5 până la 10 milioane de ani înainte de Grande Coupure, sugerând o colonizare mai timpurie care i-a nedumerit pe oamenii de știință.

Acest lucru i-a determinat să concluzioneze că Balkanatolia a fost colonizată cu 40 de milioane de ani în urmă de mamiferele asiatice, ca urmare a schimbărilor geografice care nu au fost încă pe deplin înțelese.

Cercetătorii cred că o glaciare majoră, aproximativ șase milioane de ani mai târziu, a scăzut apoi nivelul mării, legând Balkanatolia de Europa de Vest și a permis mamiferelor asiatice să colonizeze continentul.