21 mart. 2022 | 17:34

Degeaba faci bani lunar, dacă nu știi să-i protejezi. Acum se vede cât de ușor putem fi păcăliți

ACTUALITATE
Degeaba faci bani lunar, dacă nu știi să-i protejezi. Acum se vede cât de ușor putem fi păcăliți

Se spune că degeaba faci bani, dacă nu știi ce să faci cu ei. Ei bine, în vremurile pe care le trăim acum, putem spune că degeaba faci bani, dacă nu știi să îi pui la adăpost de inflație și, implicit, de devalorizare.

Inflația nu e un fenomen vizibil cu ochiul liber. Practic, nu vezi o mână care îți deschide portofelul și ia de acolo niște sume de bani fără să-ți dea vreo explicație. Inflația se simte în scăderea puterii de cumpărare. Dacă în urmă cu o lună îți cumpărai mâncare pentru două săptămâni și cheltuiai 500 de lei, acum ai nevoie de 600 sau poate mult pentru a achiziționa aceleași produse. Ei bine, vorbim, deci, despre o devalorizare a banilor. Fix același lucru se întâmplă cu banii tăi și dacă îi păstrezi grămadă, la bancă sau la saltea. Randamentele depozitelor bancare nu acoperă rata inflației, practic, banii ți se devalorizează stând acolo.

Cu toate acestea, românii continuă să alcătuiască depozite bancare

Deși matematica este clară și nu poate fi păcălită, românii continuă să-și țină economiile în depozite total neperformante, pierzând bani, de la o lună la alta.

Conform celor mai recente date furnizate de Banca Națională a României (BNR), conaționalii noștri au depus aproape 2,5 miliarde de euro în băncile locale, în perioada ianuarie 2021-ianuarie 2022, soldul total al economiilor bancare în monedă europeană ajungând la 119 miliarde de lei (peste 24 de miliarde de euro). BNR mai arată că depozitele în lei ale persoanele fizice au urcat, în aceeași perioadă, cu 12 miliarde de lei, până la 165 de miliarde de lei.

Analiștii BNR ne mai spun că, în perioada ianuarie 2021-ianuarie 22, dobânzile oferite de bănci pentru depozitele noi în euro au fost, în medie, de 0,05%, ceva mai mari pe scadențele cele mai utilizate, adică între 6 luni și un an, unde aproape că au atins 0,1%

Dobânzile nu acoperă rata inflației nici la depozitele în monedă națională, relevă aceleași date. Practic, românii sunt păcăliți de iluzia că depozitele bancare le protejează banii, dar acest lucru nu mai este valabil, în contextul actual, al scumpirilor accelerate.

Prin urmare, neinvestind banii astfel încât să fie acoperită inflația, aceștia se devalorizează. Românii au nevoie, fără îndoială, de educație financiară solidă, pentru a pune banii să muncească pentru ei și a le aduce și profit.