Deficit de medicamente în farmacii în timp ce România înregistrează 100.000 de infecții respiratorii săptămânal. Recomandările Ministerului Sănătății
Farmaciile nu mai fac față cererii de medicamente pentru tratarea răcelilor, în situația în care România înregistrează săptămânal aproximativ 100.000 de infecții respiratorii acute. Acest deficit de medicamente nu se găsește exclusiv în România.
„Nu mai vrem să ne păzim”
Creșterea numărului de îmbolnăviri vine pe fondul relaxării restricțiilor din ultimii doi ani, este de părere fostul președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.
„Nu mai vrem să ne păzim. Se umblă fără mască și avem multe cazuri de duble infectări, cu gripe peste COVID-19, de exemplu. Drept urmare, creșterea cererii de antitermice este una pe măsură. Sigur, dacă ești obișnuit cu un anumit brand, există posibilitatea să nu găsim medicamente, dar fiecare moleculă, fie că vorbim de ibuprofen sau paracetamol, se comercializează în peste 20 de variante și o putem găsi pe piață.
Și mai avem o problemă, pentru că oamenii se panichează din cauza unor mici sincope în aprovizionarea cu un anumit brand de medicament și se apucă să-și facă depozite acasă. În mod evident, din această cauză, criza se poate rostogoli și crește accelerat. Repet, deocamdată nu am avut un pacient care nu a găsit medicamente pentru copii, dar ar fi mai bine dacă ne-am proteja de aceste viroze”, a precizat Rodica Tănăsescu, potrivit Adevărul.
Și Germania se confruntă cu probleme de stoc la medicamentele care conțin paracetamol și ibuprofen. Antibioticele, medicamentele pentru febră și analgezicele se găsesc tot mai greu în farmaciile germane, iar purtătorul de cuvânt al Agenției Federale pentru Medicamente și Dispozitive Medicale a făcut apel la consumatori să nu stocheze medicamente.
„Observăm o cerere foarte mare de medicamente precum Ibuprofen și Paracetamol, deoarece mulți copii sunt în prezent bolnavi”, a declarat Thomas Fischbach, președintele Asociației Federale a Pediatrilor, pentru Rheinische Post.
Fenomenul nu este nou, dar s-a agravat odată cu pandemia și cu războiul din Ucraina.
„Situația a fost foarte proastă de-a lungul anilor în toate țările și a afectat toate tipurile de medicamente”, a declarat Ilaria Passarani, secretar general al Grupului farmaceutic al Uniunii Europene (PGEU), care reprezintă farmaciștii comunitari.
„În ultimii șapte, opt ani, am văzut că problema a crescut”, a declarat ea pentru Euronews, adăugând că există cauze fundamentale care determină această tendință, dar și cauze mai circumstanțiale.
Recomandările Ministerului Sănătății
Ministerul Sănătății a publicat o serie de recomandări pentru îngrijirea copilului cu infecție respiratorie acută.
Pentru a ajuta copilul să treacă mai ușor prin infecție este necesară hidratarea acestuia, dar este necesară o vizită la medicul de familie pentru evaluarea și prescripția tratamentului corespunzător.
Este necesară la medic dacă are o febră înaltă care nu scade, deși i-au fost administrate medicamente, dacă copilul respiră cu dificultate sau devine palid, astenic sau starea generală se alterează.