20 iun. 2022 | 14:17

Decizie privind locurile de parcare în Capitală. Bucureștenii trebuie să lipească un cod QR pe parbriz

ULTIMA ORĂ
Decizie privind locurile de parcare în Capitală. Bucureștenii trebuie să lipească un cod QR pe parbriz

În București sunt de trei ori mai multe mașini decât locuri de parcare. Șoferii se plâng că nu au loc unde să-și lase mașinile peste noapte, iar edilii de sector încearcă să găsească soluții. Luni, 20 iunie, primarul Ciprian Ciucu a anunțat schimbări în sectorul 6 al Capitalei privind locurile de parcare.

Ce se întâmplă cu locurile de parcare în Sectorul 6 al Capitalei

Primarul Sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a găsit o soluție pentru lipsa locurilor de parcare. Potrivit edilului, un cod QR va fi amplasat pe parbrizul fiecărei mașini (ca la vignete), pentru ca Poliția Locală să poată verifica în timp real (sistematic, dar și la sesizări) dacă locul de parcare este ocupat de cine trebuie.

Decizia luată de primarul Ciprian Ciucu

Până la finalul lunii august, bucureștenii din Sectorul 6, care au loc de parcare de la Primărie, trebuie să lipească pe parbriz un cod QR. Măsura va împiedica subînchirierea locurilor de parcare pe bani mai mulți.

„Foarte mulți dintre dumneavoastră mi-ați cerut să fac ordine în respectarea contractelor parcărilor de reședință, să facem verificări dacă sunt ocupate legal, dacă se subînchiriază s.a.m.d. Mi-ați cerut ca poliția locală să meargă și să vadă de ce anume foarte multe dintre aceste locuri de parcare sunt ocupate de mașini cu numere de TR, GR, IF, DB etc.

Am întors-o pe toate părțile, ca să putem face această verificare, nu doar odată ci permanent, am venit cu soluția de a aplica un QR cod pe parbrizul fiecărei mașini (ca la vignete) tocmai ca Poliția Locală să poată verifica în timp real (sistematic, dar și la sesizări) dacă locul de parcare este ocupat corect.”, a scris edilul în mediul online.

Ecuson cu un cod QR în parbriz

În continuare, politicianul a explicat că Administrația Comercială a început distribuirea QR codurilor către toți cei aproximativ 43.000 de beneficiari ai locurilor de parcare din Sectorul 6 al Capitalei. Fiecare cetățean care deține o mașină va primi prin poștă o scrisoare cu instrucțiuni și un ecuson pe care va trebui să-l lipească pe parbriz.

„Procesul de distribuire a plicurilor se face etapizat și va dura până la finalul lunii august. Tot până atunci, șoferii sunt obligați să-și lipească pe parbriz, la loc vizibil, ecusonul cu QR codul primit. Poliția locală sau reprezentanții primăriei verifică, printr-o aplicație specifică, autenticitatea QR codului.”, a precizat Ciprian Ciucu.

Amenzi dacă nu respecți noua regulă

Bucureștenii care nu se conformează noilor reguli riscă amenzi. Neafișarea ecusonului se sancționează cu amendă cuprinsă între 100 și 200 de lei. Sancțiunile se dau de către Poliția Locală, fie pe baza sesizărilor, fie a verificărilor aleatorii. De asemenea, „înstrăinarea ecusonului și afișarea lui într-un alt autovehicul neînregistrat în baza de date a Administrației Comerciale Sector 6 se sancționează cu rezilierea contractului, fără nicio notificare prealabilă”, a explicat Ciucu. În cazul în care piezi ecusonul, ai obligația să soliciți unul nou la Administrația Comercială, pe care, de această dată, îl vei plăti.

Ce faci dacă ai mai multe mașini

Potrivit primarului Sectorului 6, poate fi alocat un singur loc de parcare pe apartament / familie. Așadar, un singur cod QR pentru o singură mașină. În situația în care deții două sau mai multe autovehicule, acestea pot fi înscrise în aplicația „eSector6” ca autoturisme secundare. Vei putea folosi locul de parcare alternativ pentru oricare dintre mașini, chiar dacă numai una dintre ele deține QR cod în parbriz.