Decizie drastică luată de Gazprom. Gigantul reduce aprovizionarea pentru unul dintre cei mai mari furnizori globali de energie
Gazprom vine cu o decizie dură. Gigantul a anunțat că va reduce aproviziunarea pentru unul dintre cei mai mari furnizori de energie pe plan global. Vorbim despre compania Shell, care a anunțat că va depune eforturi pentru a menține gazul către clienții săi din Europa.
Gazprom taie din aprovizionări. Ce mare furnizor este vizat
Gigantul a hotărât că va opri gazul către Orsted, din Danemarca, dar și către Shell, după ce ambele firme au refuzat să facă plățile pentru combustibil în ruble.
Potrivit BBC, Shell dă asigurări că va continua să obțină gaz din celelalte surse ale sale. Gigantul energetic a spus că va continua să elimine treptat combustibilii fosili de la Kremlin
Decizia gigantului vine după ce liderii Uniunii Europene au declarat că vor bloca majoritatea importurilor de petrol rusești până la sfârșitul anului 2022 pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei. După măsurile drastice luate de Occident, Moscova a decis să oprească deja aprovizionarea cu gaz către Polonia, Bulgaria, Finlanda și Țările de Jos, după ce aceste state au refuzat să se conformeze cererilor Rusiei de a trece la plata în ruble.
Shell a susținut că nu a fost de acord cu „noile condiții de plată stabilite de Gazprom”, care includ crearea de conturi bancare rusești.
„Vom lucra pentru a continua să furnizăm energie clienților noștri din Europa, prin portofoliul nostru divers de aprovizionare cu gaz. Shell continuă să lucreze la o retragere treptată a hidrocarburilor rusești, în conformitate cu legile și reglementările aplicabile”, a spus un purtător de cuvânt.
Pe de altă parte, Orsted a spus la începutul acestei săptămâni că oprirea fluxurilor de gaze de către Gazprom ar pune în pericol aprovizionarea Danemarcei.
Shell s-a ales cu o gaură de cinci miliarde de dolari din descărcarea activelor sale rusești, ca parte a planurilor sale de a se retrage din legăturile cu Moscova. Mai mult decât atât, compania a spus că a renunțat la asocierile sale cu Gazprom.
Compania a luat decizia în aprilie să nu mai cumpere petrol din Rusia, dar a spus că toate contractele semnate înainte de invazia Ucrainei vor fi îndeplinite.
Shell a fost criticată în momentul în care a achiziționat țiței rusesc la un preț ieftin, la scurt timp după începutul războiului.