29 sept. 2022 | 17:58

Decizie luată de Guvern: Carburanții, compensați până la finalul anului 2022. Ciucă: „Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețurile”

ULTIMA ORĂ
Decizie luată de Guvern: Carburanții, compensați până la finalul anului 2022. Ciucă: „Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețurile”

Coaliția PNL-PSD-UDMR a decis, luni seară, ca măsura de compensare a carburanților cu 50 de bani per litru să rămână în vigoare încă trei luni, adică până la finalul anului 2022. Este vorba atât de motorină, cât și de benzină, susțin surse guvernamentale. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat și restul de distribuitori.

Compensarea cu 50 de bani pentru motorină și benzină, prelungită de Guvern

Update 29 septembrie, ora 17.52. Guvernul Ciucă va adopta, joi, Ordonanța de urgență prin care se va prelungi compensarea cu 50 de bani la litrul de benzină și motorină până la sfârșitul anului 2022.

„A fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care produce efecte pe tot lanțul și în felul acesta până la sfârșitul anului vom beneficia de această măsură de compensare”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Știrea inițială: Partidele aflate la putere au hotărât, în ședința de luni de la Palatul Victoria, prelungirea compensării cu 50 de bani pentru carburanți până la 31 decembrie 2022. Se pare că liberalii au susținut ca măsură să fie menținută doar pentru motorină, nu și pentru benzină.

După aproximativ patru ore de discuții, liderii coaliției au decis să prelungească subvenţionarea preţului la pompă cu încă trei luni, atât pentru motorină, cât şi pentru benzină. Impactul de până acum al măsurii ar fi fost de circa 175 de milioane de lei pe lună.

Până când este valabilă reducerea

În ședința de astăzi, liberalii le-au propus colegilor de guvernare ca măsura compensării prețului carburanților cu 50 de bani să fie menținută doar pentru motorină, nu și pentru benzină, deoarece prețul benzinei s-a stabilizat. Dar PSD și UDMR nu au fost de acord cu propunerea. Prin urmare, prețul benzinei și al motorinei va fi compensat în continuare cu 50 de bani. Măsura este valabilă până la 31 decembrie 2022.

Decizie luată de coaliție

Totodată, coaliția ar fi decis plafonarea la 500 de lei pentru un metru cub de lemn de foc şi interzicerea exportului. Săptămâna trecută, Ministerul Mediului a anunţat că pregăteşte un act normativ pentru plafonarea preţului lemnului utilizat pentru încălzirea locuințelor. Planul a fost aprobat de liderii politici şi ar urma să se aplice pentru şase luni.

„În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum şi a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, constatăm o serie de creşteri artificiale ale preţurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să devină victimele unor creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. În prezent, specialiştii noştri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a subliniat ministrul Tánczos Barna.