06 mai 2022 | 18:40

Decizia OMS, după ce Rusia a invadat Ucraina. Documentul a fost deja semnat

ULTIMA ORĂ
Decizia OMS, după ce Rusia a invadat Ucraina. Documentul a fost deja semnat

Țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății vor lua în considerare o rezoluție de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina, precum și posibila închidere a unui mare birou regional al OMS la Moscova. O relatează Reuters cu referire la documente ale organizației.

Țările membre OMS condamnă invazia Rusiei în Ucraina

Inițiatorul proiectului a fost Ucraina. Documentul a fost semnat de cel puțin 38 de țări diferite, printre care Turcia, Franța și Germania. Inițial, proiectul de document prevedea sancțiuni mai dure, printre care – excluderea Rusiei din OMS sau restricționarea drepturilor sale de vot în cadrul organizației. Cu toate acestea, diplomații UE s-au abținut de la astfel de propuneri.

O sursă Reuters din cercurile diplomatice a menționat îngrijorarea membrilor OMS că sancțiuni mai dure împotriva Rusiei ar putea reprezenta un risc pentru sănătatea populației.

„Aceste sancțiuni nu sunt în domeniul economic. Nu vrem ca o parte a lumii să fie cufundată în întuneric din cauza bolilor infecțioase”, a explicat acesta.

Membrii OMS vor condamna acțiunile armatei ruse, care au dus la pierderi masive de vieți omenești, la întreruperea facilităților medicale, la creșterea riscului de deces din cauza bolilor cronice, la creșterea riscului de boli infecțioase și radiologice.

Autorii documentului îi cer directorului regional Hans Kluge să găsească oportunități pentru a muta Biroul european al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile în afara Rusiei.

În prezent, acesta se află la Moscova. În același timp, nu se recomandă închiderea biroului național al OMS, care a fost înființat tot în 1998 în capitala rusă.

Anterior, Ministerul ucrainean al Sănătății a cerut OMS să înceteze cooperarea cu Rusia. În martie, OMS a amânat inspecția producției vaccinului rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V pentru o perioadă nedeterminată.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a explicat că verificarea ar fi trebuit să aibă loc cu câteva zile înainte de invazia Ucrainei, dar acum „totul a fost pus pe pauză”.