Decizia luată de Italia, după ce premierul a spus că dialogul cu Putin este „inutil“. Lovitură pentru Rusia
Italia a semnat un acord pentru a consolida legăturile energetice cu Algeria, într-un efort de a reduce dependența de Rusia, pe fondul războiului din Ucraina. Anunțul a fost făcut de premierul italian, Mario Draghi, după ce spusese anterior că dialogul cu Putin este „inutil“. Aceasta este o lovitură puternică pentru Putin, având în vedere că Italia a importat 40% din gazele sale naturale din Rusia în ultimul an.
Italia, lovitură economică pentru Rusia
Premierul Iraliei, Mario Draghi, a semnat un acord cu Algeria în vederea consolidării legăturilor energetice, pentru a reduce dependența țării de Rusia, în contextul invaziei în Ucraina. Decizia reprezintă o livitură economică puternică pentru Rusia, având în vedere că Italia a importat 40% din gazele sale naturale din Rusia în ultimul an, în valoare de aproximativ 29 de miliarde de metri cubi (bcm).
Multe țări europene au admis necesitatea urgentă de a-și reduce dependența de exporturile de energie ale Moscovei de la începutul războiului în Ucraina, în urmă cu aproximativ două luni, atât pentru a-și proteja securitatea energetică, cât și ca modalitate de a lovi în centrul economiei Rusiei.
Potrivit premierului italian, comerțul între jucătorii energetici dominanți ai celor două țări, Eni și Sonatrach, va crește, aceștia transportând în plus 9 miliarde de metri cubi de gaz în Italia până anul viitor.
Roma a importat 22,5 miliarde de metri cubi din Algeria în ultimul an, conform Ministerului Dezvoltării Economice din Italia, ceea ce înseamnă că, dacă noul acord va fi menținut, Algeria va depăși Rusia, devenind cel mai mare furnizor de gaze naturale al Italiei.
„Din păcate, am întârziat, ar fi trebuit să ne diversificăm mult mai devreme, dar avem o mulțime de parteneri și prieteni în întreaga lume“, a declarat ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio, înaintea întâlnirii.
Draghi, despre dialogul cu Putin: „Încep să cred că e inutil“
Prim-ministrul Italiei a solicitat Uniunii Europene (UE) să-și folosească puterea pentru a paraliza invazia lui Vladimir Putin în țara vecină prin stabilirea unui plafon de preț al gazului rusesc, chiar dacă Roma își lansează planurile de a pune capăt dependenței de Rusia.
Când vine vorba de gaze naturale, Uniunea Europeană și Rusia sunt oarecum dependente. În vreme ce blocul comunitar primește 45% din importurile de gaze din Rusia, fiind și cel mai mare client al Moscovei, Putin primește de la UE 535 de milioane de lire sterline pe zi pentru importurile de energie.
Amintim că premierul italian, Mario Draghi, a deplâns duminică lipsa de eficacitate a „dialogului“ cu Putin, constatând că „oroarea“ continuă în Ucraina în pofida contactelor cu Kremlinul.
„Încep să cred că cei care spun «este inutil să discutaţi cu el, pierdeţi timpul» au dreptate“, a declarat Draghi, într-un interviu publicat duminică de cotidianul italian „Il Corriere della Sera“.
„L-am apărat mereu pe (preşedintele francez Emmanuel, n.r.) Macron şi continui să spun că, în calitate de actual preşedinte al UE, el are dreptate să încerce toate căile de dialog posibil. Însă eu am impresia că oroarea războiului cu al său carnagiu, cu ceea ce ei le-au făcut copiilor şi femeilor, este complet independent de declaraţii şi de apeluri telefonice între Kremlin şi puterile străine“, a adăugat premierul, citat de AFP.
„Până acum, obiectivul lui Putin nu a fost căutarea păcii, ci tentativa de a spulbera rezistenţa ucraineană, de a ocupa ţara şi de a o preda unui guvern prieten“, a continuat Draghi, oferind asigurări că Italia rămâne „apropiată de prietenii săi ucraineni“.