De ce te face meditația mai atrăgător. Descoperirea nebănuită a cercetătorilor
În afara faptului că adesea este văzută ca un mod de sănătate în trend, dacă practici mindfulness, mai ai încă un motiv pentru care să fii mulțumit: meditația te face mai atrăgător!
Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au dezvăluit că oamenii cu fețe „conștiente” sunt mai susceptibili de a fi considerați atractivi, competenți și raționali. În schimb, oamenii cu fețe „inconștiente” sunt mai susceptibili de a fi văzuți ca stresați, nevrotici și imorali, potrivit echipei de cercetare, fiind vorba despre cei care practică meditația și cei care nu o fac.
„Rezultatele sugerează că modul în care oamenii interpretează mindfulness are consecințe importante și poate fi folosit pentru a ghida modul în care este implementată mindfulness ca răspuns la provocările globale”, au scris cercetătorii în studiul lor, publicat în Royal Society Open Science.
Mindfulness este o formă populară de meditație în care te concentrezi pe a fi intens conștient de ceea ce simți în acest moment. Practica implică metode de respirație, imagini ghidate și alte practici pentru a relaxa corpul și mintea și pentru a ajuta la reducerea stresului.
Este adesea prezentat ca un instrument universal pentru creșterea bunăstării mentale prin reducerea stresului, anxietății și depresiei.
„O parte importantă a mindfulness este reconectarea cu corpurile noastre și cu senzațiile pe care le experimentează. Aceasta înseamnă să te trezești la priveliștile, sunetele, mirosurile și gusturile momentului prezent”, a explicat profesorul Mark Williams, fost director al Centrului de Mindfulness din Oxford.
Studiul care a arătat că meditația te face mai atrăgător
O altă parte importantă a conștientizării prezentului este conștientizarea gândurilor și sentimentelor noastre pe măsură ce acestea se întâmplă moment de moment. Este vorba de a ne permite să vedem clar momentul prezent. Când facem asta, poate schimba în mod pozitiv modul în care ne vedem pe noi înșine și viețile noastre.
În timp ce studiile anterioare s-au concentrat pe beneficiile pentru sănătate ale mindfulness, până acum nu a fost clar cum este înțeleasă de publicul larg. În cadrul studiului, cercetătorii au testat dacă oamenii au imagini mentale diferite ale oamenilor conștienți și non-conștienți și dacă și-ar asocia fețele cu atribute, valori și comportamente diferite.
Unui grup de 113 participanți i s-a arătat o serie de perechi de imagini faciale și i s-a cerut să aleagă care față arăta cel mai conștient. Apoi, unui grup separat de 263 de participanți au fost rugați să evalueze fețele pe o serie de atribute, inclusiv calm, grijuliu, rațional, liniștit, stresat, simpatic și atractiv.
Rezultatele au arătat că fețele selectate ca fiind mai puțin atente de primul grup au fost evaluate de al doilea grup ca fiind mai stresate, mai puțin simpatice, mai puțin competente, mai reci și mai nevrotice. În schimb, fețele selectate ca fiind mai atente de primul grup au fost evaluate de al doilea grup ca fiind mai atractive, mai normale, mai simpatice, mai calde și mai competente.
„Reprezentările vizuale ale unei fețe conștiente au fost apreciate de evaluatori ca fiind mai plăcute, având valori mai mari de autodepășire și efectuând mai multe comportamente morale în comparație cu o față mai puțin atentă”, au adăugat cercetătorii.