19 dec. 2022 | 18:42

De ce se află Putin în Belarus. Miza întâlnirii cu Lukașenko și temerile Ucrainei

ULTIMA ORĂ
De ce se află Putin în Belarus. Miza întâlnirii cu Lukașenko și temerile Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin, împreună cu miniştrii Apărării şi de Externe, se află în Belarus. Pentru liderul de la Kremlin, este prima vizită din 2019 la Minsk. Călătoria a stârnit temeri la Kiev că dictatorul rus vrea să facă presiuni asupra lui Alexander Lukașenko să se alăture unei noi ofensive în țara vecină. În declarațiile publice făcute, cei doi prieteni au evitat să facă referire la Ucraina.

Putin se află la Minsk. Este prima vizită în Belarus din 2019

Șeful Kremlinului a spus că Belarus este cel mai apropiat aliat al Rusiei și se așteaptă ca schimburile comerciale între cele două state să atingă un record (40 de miliarde de dolari). Liderul de la Minsk a declarat, la rândul său, că ambele țări găsesc „răspunsuri la toate amenințările”. Lukașenko și-a exprimat speranța că Occidentul va asculta „vocea rațiunii”, astfel încât să poată fi reluat dialogul pe teme de securitate.

Vladimir Putin, ale cărui trupe au fost respinse în nordul, nord-estul şi sudul Ucrainei după invazia lansată în februarie, îşi asumă un rol tot mai public în conflict. Președintele Rusiei a vizitat, vineri, cartierul general al „operaţiunii speciale”, pentru a primi raportul comandanţilor militari.

Rampă de lansare pentru bombardarea Kievului

Deplasarea sa în Belarus este prima după 2019, înainte de pandemie şi un val de manifestații pro-democraţie (2020) reprimate de Lukaşenko cu ajutorul Kremlinului. Armata rusă a folosit Belarusul ca rampă de lansare pentru atacul asupra capitalei ucrainene Kiev în februarie, iar activitate militară rusă şi belarusă are loc acolo de multe luni, notează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că Belarus este „aliatul nr. 1” al Rusiei, dar sugestiile că Moscova îşi propune să facă presiuni asupra Minskului, pentru a se alătura la ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială”, sunt „fabricaţii stupide şi nefondate”.

De ce este îngrijorată Ucraina

Comandantul forţelor comune ucrainene, Serghei Naiev, spunea că discuţiile dintre Putin și Lukașenko vor aborda „continuarea agresiunii împotriva Ucrainei şi implicarea mai largă a forţelor armate belaruse în operaţiunea împotriva Ucrainei, în special, în opinia noastră, şi pe teren”.

Recent, cel mai important general ucrainean, Valeri Zalujni, a avertizat că Rusia pregăteşte 200.000 de soldaţi noi pentru o ofensivă majoră care ar putea veni dinspre est, sud sau chiar din Belarus, din ianuarie, dar mai probabil în primăvară.

Lukașenko a dat asigurări că nu va intra în război

Moscova şi Minskul au deja o unitate militară comună în Belarus, desfăşurând numeroase exerciţii periculoase. Săptămâna trecută, trei avioane de luptă ruseşti şi o aeronavă de avertizare timpurie şi control aerian au ajuns în Belarus. Totuși, Alexander Lukaşenko, care se bazează foarte mult pe sprijinul Kremlinului, a tot insistat, de-a lungul celor 10 luni de lupte, că țara sa nu va intra în războiul din Ucraina.

Analiștii militari străini susțin că angajarea de trupe belaruse ar fi foarte nepopulară în ţară. Sunt deja probleme cauzate de sancţiunile occidentale, care au îngreunat transportul pe mare al îngrăşămintelor de potasă (principalul produs de export) prin porturile baltice. În plus, Occidentul punctează că mica armată a lui Lukaşenko este lipsită de putere şi experienţă, dar că, forţând Ucraina să angajeze forţe în nordul teritoriului, ar putea să o expună mai mult la atacurile rușilor din alte părţi.