07 dec. 2022 | 14:55

De ce răcim mai des atunci când este frig afară: explicația cercetătorilor

ACTUALITATE
De ce răcim mai des atunci când este frig afară: explicația cercetătorilor

Noi cercetări au stabilit de ce suntem mult mai predispuși la anumite infecții respiratorii atunci când vremea se răcește.

Noul studiu vine să explice de ce răceala, gripa, dar și COVID-19 înregistrează creșteri atunci când vremea este mai rece afară. De asemenea, descoperirile ar putea ajuta știința medicală să lupte inclusiv pe frontul prevenției și să găsească noi remedii eficiente.

„Convențional, s-a crezut că sezonul de răceală și gripă are loc în lunile mai reci, deoarece oamenii sunt blocați în interior mai mult timp, iar virușii din aer s-ar putea răspândi, astfel, mai ușor, într-un mediu închis”, a spus dr. Benjamin Bleier, autor principal al acestui studiu, într-o declarație.

Ce au descoperit cercetătorii

„Cu toate acestea, studiul nostru indică o cauză biologică înrădăcinată pentru variația sezonieră a infecțiilor virale ale căilor respiratorii superioare pe care le vedem în fiecare an, cel mai recent demonstrată în timpul pandemiei de COVID-19”, a mai spus acesta.

Cavitatea nazală este expusă la intemperii ca urmare a faptului că se află, într-o oarecare măsură, în afara feței, dar și a faptului că este construită pentru a ne ajuta să respirăm aer ca, în mod evident, iarna este mult mai rece.

O nouă cercetare a constatat că participanții sănătoși expuși la temperaturi de 4,4 °C timp de 15 minute au manifestat o scădere a temperaturii cu 5 °C în interiorul nasului.

Așadar, se presupune că rapiditatea cu care scade temperatura în interiorul cavității nazale ar împiedica sistemul imunitar să intervină rapid pentru a împiedica o eventuală viroză.

Practic, în acest fel, cantitatea de secreție eliberată pentru a apărarea împotriva unui agent patogen detectat a scăzut cu aproape 42 la sută, iar cele care au fost eliberate aveau proteine antivirale afectate.

„Am descoperit că mecanismul imunitar din nas este bombardat în mod constant și am arătat ce compromite această protecție”, a adăugat Mansoor Amiji, profesor la Northeastern.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele