18 ian. 2022 | 17:41

De ce nu e bine, de fapt, să adormi în fața televizorului. Ce pățești în timp, dacă nu renunți la obicei

ACTUALITATE
De ce nu e bine, de fapt, să adormi în fața televizorului. Ce pățești în timp, dacă nu renunți la obicei

Mulți dintre noi ne-am format un obicei din a sta în fața televizorului până când adormim și de a mai opri dispozitivul de-abia dimineață sau peste noapte, dacă nu este unul inteligent, care se stinge singur după un anumit interval de timp de inactivitate în folosirea telecomenzii. Medicii neurologi atrag atenția asupra faptului că această practică este extrem de nesănătoasă și poate avea consecințe grave asupra sănătății, de-a lungul timpului.

Un studiu nou scoate la iveală faptul că, atunci când dormi cu televizorul aprins, creierului tău îi dăunează. Explicația este cât se poate de simplă. Se pare că mintea ta rămâne foarte activă, creierul tău captând în continuare vocile necunoscute și suntele, pentru a fi pregătit și a rămâne atent la potențialele amenințări.

Cercetătorii din Austria au măsurat activitatea creierului adulților adormiți ca răspuns la voci familiare și necunoscute. Rezultatele cercetărilor arată clar o intensitate în activitatea cerebrală a persoanelor care adorm în timp ce televizorul rulează voci necunoscute.

Chiar dacă ochii noștri sunt închiși și nu mai percepem vizual ceea ce ne înconjoară, creierul continuă să monitorizeze mediul în timp ce dormim, echilibrând nevoia de a proteja somnul cu nevoia de a ne trezi.

Experții trag un semnal de alarmă

Potrivit experților, o modalitate prin care realizează acest lucru este să răspundă selectiv la voci necunoscute față de vocile familiare.

Acest lucru se poate întoarce la procesul lung al evoluției umane și la nevoia de a se trezi rapid în fața unui potențial pericol, caracterizat de indicii auditive mai puțin familiare.

În general, studiul sugerează că vocile necunoscute – precum cele care vin de la un televizor – împiedică un somn odihnitor, deoarece creierul este în alertă continuă și nu are răgaz să se odihnească. Suntem fix ca în situația oamenilor primitivi, care dormeau iepurește, cu teama că în orice moment ar putea fi atacați de un animal sălbatic, de exemplu.

Deși televizorul nu reprezintă un pericol pentru noi, asemănător animalelor sălbatice, el ne poate crea probleme de ordin medical, dacă nu ne bucurăm de el în anumite limite și respectând programul de somn.