02 sept. 2022 | 10:50

De ce noile legi din Energie sunt un „cadou” otrăvit: se ascund costuri de sute de milioane de euro, cine le va plăti

ACTUALITATE
De ce noile legi din Energie sunt un

Se pare că schimbările legislative proaspăt adoptate de coaliția de guvernare stârnesc ample nemulțumiri în mai multe sectoare de activitate din România.

Pentru început, amintim că de la 1 septembrie se aplică deja noi prevederi privind schemele de compensare pentru facturile românilor și firmelor la energie. Schema de sprijin va fi extinsă până la 31 august 2023, prevede noua legislație. În altă ordine de idei, Guvernul recunoaște că se încearcă stimularea economisirii.

„În această seară am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27. De la 1 septembrie anul acesta, practic de astăzi, până în data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023.

Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul ședinței de guvern.

Măsurile bagă spaima în mediul privat

Antreprenorii români nu văd deloc cu ochi buni noile măsuri pe care le-au gândit guvernanții, iar în susținerea nemulțumirilor lor vin și cu argumente.

Confederația Patronală Concordia, ce reprezintă aproximativ 2.000 de companii, critică noile decizii de la Palatul Victoria care vizează piața energiei interne.

Ce mai grav aspect pe care Concordia îl ridică este acela că măsurile legislative au fost adoptate fără să se realizeze consultări cu părțile implicate. Companiile ar fi dorit să contribuie și ele cu idei, cu punct de vedere și sugestii pe noua legislație din Energie, dat fiind faptul că suportă direct efectele acestor schimbări.

Măsurile ar avea un impact financiar semnificativ pentru diverse industrii, cum ar fi cea de telecomunicații, ale cărei costuri s-ar ridica la peste 400 de milioane de euro, au arătat surse din industria telecom pentru Economedia.

„E o palmă dată industriilor vitale precum cea de telecomunicații, care folosesc energie pentru ”a ține în viață” echipamentele care permit românilor să foloseasca internetul și telefonia mobilă. În cele mai multe regiuni din România, industria de telecomunicații nu poate apela la surse verzi de energie pentru că echipamentele sunt în zone izolate, greu accesibile”, notează sursa citată.