18 iul. 2022 | 09:55

De ce mor bărbații mai repede decât femeile: explicația cercetătorilor, ce legătură are cu cromozomul Y

ACTUALITATE
De ce mor bărbații mai repede decât femeile: explicația cercetătorilor, ce legătură are cu cromozomul Y

Pierderea cromozomului Y, dintr-un subset de celule, poate explica de ce bărbații mor, în medie, cu cinci ani mai devreme decât femeile.

Potrivit unui nou studiu din revista Science, dispariția treptată a acestui cromozom, odată cu vârsta, duce la cicatrizarea țesutului cardiac și crește șansele de insuficiență cardiacă, care poate duce și la deces.

Femeile, un pic mai norocoase ca bărbații, afirmă cercetătorii

„În special după vârsta de 60 de ani, bărbații mor mai repede decât femeile. Este ca și cum îmbătrânesc biologic mai repede”, a spus autorul studiului, Kenneth Walsh, într-o declarație.

Trebuie amintit că absolut toți oamenii au 23 de perechi de cromozomi, dintre care 22 sunt autozomi, ceea ce înseamnă că arată la fel atât la bărbați, cât și la femei. Cealaltă pereche cuprinde cromozomii sexuali și constă din doi cromozomi X pentru femei și un cromozom X și un cromozom Y în cazul bărbaților.

Cu toate acestea, pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, își pierd cromozomul Y în unele dintre celule. Acest lucru pare să apară într-o rată deosebit de mare în celulele care sunt înlocuite frecvent, cum ar fi celulele sanguine. Lucrările anterioare au sugerat o legătură între pierderea cromozomului Y, patologiile legate de vârstă și moartea la bărbați.

Pentru a investiga mai în amănunt, autorii studiului au folosit tehnologia CRISPR de editare a genelor pentru a elimina cromozomul Y din celulele măduvei osoase ale șoarecilor de sex masculin. Acest lucru a dus la producerea de globule albe fără cromozom Y, dintre care unele au călătorit la inimă și au activat „o rețea de semnalizare profibrotică, s-a mai notat în studiu.

Comentând semnificația acestei observații, autorii notează că „fibroza tisulară este un semn distinctiv al îmbătrânirii și se estimează că poate contribui la 45% din decesele din țările industrializate”. Prin urmare, faptul că experimentul lor a declanșat fibroză la șoareci sugerează că multe dintre aceste decese pot fi într-adevăr legate de pierderea cromozomului Y.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele