De ce Macron vrea să păstreze legătura cu Putin. Explicațiile oferite de președintele Franței

De ce Macron vrea să păstreze legătura cu Putin. Explicațiile oferite de președintele Franței

Temerile Ucrainei cu privire la iminența unui nou atac masiv cu rachete s-au adeverit, luni, 5 decembrie, când rușii au lansat zeci de proiectile asupra marilor orașe. Majoritatea dintre ele au fost interceptate. Dar temperaturile sub zero grade și zăpadă proaspăt așternută sunt un calvar pentru oameni, care tremură în casele rămase fără curent electric, clădură și apă.

Ucraina este bombardată intens de ruși

Rămășițele uneia dintre rachetele rusești au fost găsite în Republica Moldova, la doar trei kilometri de granița cu Ucraina. Dmitro Kuleba, ministrul de Externe, a avertizat că oficialii de la Kiev se așteaptă la noi bombardamente masive din partea Moscovei, obiectivul rușilor fiind nimicirea completă a sistemului energetic ucrainean.

„Pentru a trece peste iarnă, trebuie să fim şi mai rezistenţi şi mai uniţi ca niciodată. Întreaga Ucraină trebuie să devină un mare Punct de Invincibilitate şi să muncească zi şi noapte. Statul, firmele, oamenii!”, a spus președintele Volodimir Zelenski.

Ce spune Macron despre războiul lui Putin

În timp ce suferinţa civililor se adânceşte în Ucraina, liderii occidentali elaborează scenarii şi strategii. Unul dintre ei este președintele francez Emmanuel Macron, care a stârnit critici la Kiev și nu numai. Liderul UE a explicat de ce dorește să păstreze legătura cu omologul rus Vladimir Putin.

„Există un lucru pe care trebuie să îl pregătim, şi asta am discutat şi cu preşedintele Biden, şi anume arhitectura de securitate în care vrem să trăim mâine. Unul dintre punctele esenţiale, asupra cărora insista preşedintele Putin, este teama că NATO ajunge la porţile Rusiei, cu tot cu armamentul ce poate ameninţa Rusia. Acest subiect va fi crucial pentru pace şi, prin urmare, trebuie să ne pregătim: ce suntem dispuşi să facem, cum ne protejăm aliaţii şi statele membre, oferind în acelaşi timp Rusiei garanţii pentru propria securitate, atunci când se va întoarce la masa negocierilor?”, a remarcat Macron.

„E limpede ca preşedintele Putin a decis să transforme în arme energia şi alimente, provocând penurii, instablitate şi inflaţie. Cred că el pariază pe oboseală de război şi de sancţiuni”, a continuat liderul francez.

De ce nu renunță la dialogul cu liderul de la Kremlin

Cu ocazia vizitei în SUA, președintele Franței a acordat un interviu şi postului CBS, în care a explicat de ce vrea să mențină dialogul cu șeful Kremlinului: „Am fost şi rămân pentru discuţii periodice şi contact direct cu preşedintele Putin. Izolarea e cel mai rău lucru, mai ales pentru un lider ca Putin”. Întrebat de reporter cum crede că se va termina războiul, Emmanuel Macron a răspuns: „Singura cale de a găsi o soluţie este prin negocieri. Nu văd o soluţie militară”.