05 dec. 2022 | 08:34

Ucraina critică soluția de pace a lui Macron. Președintele Franței propune garanţii de securitate pentru încheierea războiului

ULTIMA ORĂ
Ucraina critică soluția de pace a lui Macron. Președintele Franței propune garanţii de securitate pentru încheierea războiului

Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Federația Rusă să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri de pace, menite să pună capăt războiului din Ucraina, a fost criticată dur de Kiev şi statele baltice. Tema acestor garanţii de securitate a fost avansată de Moscova, la sfârşitul anului 2021, solicitare care, până la invazia din februarie, a făcut obiectul unor tratative diplomatice intense şi, în cele din urmă, eşuate, SUA considerând inacceptabile cererile Kremlinului.

Ucraina reacționează la propunerea lui Macron în favoarea Rusiei

Oficialii ruși vor retragerea infrastructurii militare a NATO pe poziţiile precedente anului 1997, adică înaintea extinderii Alianţei către Est, şi promisiunea că nu va mai exista nicio nouă expansiune a Organizației Nord-Atlantice către statele foste sovietice, mai ales către Ucraina. Această temă a fost readusă în atenţie de liderul francez Emmanuel Macron.

Recent, Macron a spus că Europa şi Occidentul, în ansamblu, trebuie să ia în considerare o modalitate de a răspunde preocupărilor de securitate ale Rusiei, dacă preşedintele Vladimir Putin acceptă negocieri pentru a pune capăt războiului în Ucraina.

„Aceasta înseamnă că unul din punctele esenţiale pe care trebuie să le soluţionăm – aşa cum a spus mereu preşedintele Putin – este teama că NATO va ajunge chiar la porţile sale şi desfăşurarea de arme care ar putea ameninţa Rusia. Această temă va face parte din temele asupra păcii, aşadar trebuie să pregătim ceea ce suntem gata să facem, respectiv cum ne vom proteja aliaţii şi statele membre şi cum vom da garanţii Rusiei în ziua în care va reveni la masa negocierilor”, a explicat Emmanuel Macron.

Zelenski și oficialii de la Kiev intervin

„Ucrainenii trebuie să facă totul pentru a supravieţui acestei ierni”, este mesajul preşedintelui Volodimir Zelenski către cetăţeni, într-un moment în care sute de localităţi din Ucraina sunt încă lipsite de energie electrică din cauza atacurilor rusești. În aceste condiţii, propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron, ca Rusia să primească garanţii de securitate la încheierea războiului, este sever criticată de Kiev. Conducerea ucraineană dorește ca ONU să înfiinţeze un tribunal special internaţional care să-i judece pe Vladimir Putin şi pe asociaţii săi de la Kremlin.

În timp ce loviturile aeriene continuă la Herson, bombardat de cinci ori în 24 de ore, demnitarii ucraineni resping ideea garanţiilor de securitate pentru Rusia.

„Lumea civilizată este cea care are nevoie de garanţii de securitate în faţa intenţiilor barbare ale Rusiei”, a spus un consilier al preşedintelui Zelenski.

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate se întreabă „cine doreşte să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi ucigaş?”. Acesta a evocat, în schimb, crearea unui tribunal asemenea celui de la Nurnberg pentru judecarea liderilor ruşi care au ordonat invadarea Ucrainei. Un proiect de rezoluţie în acest sens, deja elaborat de Kiev, ar putea fi supus Adunării Generale a Națiunilor Unite, unde Federația Rusă nu are drept de veto.

Statele baltice critică soluția Franței

Responsabili ai statelor baltice și-au arătat, de asemenea, dezacordul privind sugestia lui Macron: „Ideea că Occidentul poate înceta invazia rusă în Ucraina oferind garanţii de securitate Rusiei ne face să cădem în capcana narativului lui Putin că Occidentul şi Ucraina sunt responsabile pentru acest război şi că Rusia este o victimă inocentă”, este de părere vicepremierul leton Artis Pabriks.

La rândul său, fostul ministru lituanian de Externe, Linas Linkevicius, spune că „Rusia are toate garanţiile de securitate dacă nu atacă, anexează sau îşi ocupă vecinii, iar dacă cineva doreşte să creeze o nouă arhitectură de securitate care să-i permită unui stat terorist să-şi continue metodele de intimidare, ar trebui să se mai gândească”.