14 aug. 2022 | 07:44

De ce e bine să adormi înainte de miezul nopții: ce spun cercetătorii

ACTUALITATE
De ce e bine să adormi înainte de miezul nopții: ce spun cercetătorii

În toiul nopții, gândurile negative au un mod apare de a pune stăpânire pe tine și, pe măsură ce stai treaz, privind în tavan, s-ar putea să te copleșească, de asemenea, „plăcerile vinovate”.

După miezul nopții, sentimentele negative tind să ne atragă atenția mai mult decât cele pozitive, iar inhibițiile dispar.

Într-o lucrare numită „Mind After Midnight”, se sugerează că trupul uman și mintea urmează un ciclu natural de activitate de 24 de ore care ne influențează emoțiile și comportamentul.

În timpul zilei, de exemplu, nivelurile moleculare și activitatea creierului sunt reglate în funcție de starea de veghe. Noaptea, comportamentul nostru obișnuit este să dormim.

Omul nu e făcut să stea streaz în timpul nopții

Din punct de vedere evolutiv, acest lucru, desigur, are sens. Oamenii erau mult mai eficienți la vânătoare în timpul zilei.

Potrivit cercetătorilor, pentru a face față acestui risc crescut, atenția noastră față de stimulii negativi este neobișnuit de sporită noaptea.

„Există milioane de oameni care sunt trezi în miezul nopții și există dovezi destul de multe potrivit cărora creierul lor nu funcționează la fel de bine ca în timpul zilei”, spune neurologul Elizabeth Klerman de la Universitatea Harvard.

Autorii noii ipoteze folosesc două exemple pentru a-și ilustra punctul de vedere. Primul exemplu este al unui consumator de heroină care își gestionează cu succes pofta în timpul zilei, dar cedează în fața dorințelor lor noaptea.

Al doilea este cel al unui student care se luptă cu insomnia, care începe să simtă un sentiment de deznădejde, singurătate și disperare pe măsură ce nopțile nedormite se strâng.

Ambele scenarii se pot dovedi în cele din urmă fatale. Sinuciderea și autovătămarea sunt foarte frecvente pe timp de noapte. De fapt, unele cercetări raportează un risc de sinucidere de trei ori mai mare între miezul nopții și 6:00 dimineața, comparativ cu orice alt moment al zilei.

Un studiu din 2020 a concluzionat că starea de veghe nocturnă reprezintă un factor de risc pentru posibile sinucideri.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele